Boekpresentatie Cultuur Historische Atlas Voorst

Gemeente Voorst- Om met de woorden van Gerard Cox te spreken, ‘je hebt er maanden lang naar uitgekeken, maar eindelijk daar is ie dan’, nee, niet die mooie zomer, die komt zeker nog, maar HET BOEK, de grote Cultuurhistorische Atlas Voorst, en wat een kanjer! Het is een indrukwekkend boek geworden, wat zijn gelijke in onze gemeente niet kent, maar liefst 2,5 kg zwaar en ruim 400 pagina’s dik. Onnodig te vermelden dat daar dus heel wat kennis in moet zitten. En dat is ook zo.

Het zal de lezers van het Voorster Nieuws niet ontgaan zijn dat het in ‘aantocht’ was en

dinsdagochtend 4 juni was het dan zover: de veel besproken C.H Atlas van de gemeente Voorst werd met feestelijk vertoon gepresenteerd.

Er naar uitgekeken hebben niet alleen de leden van de Historische Vereniging Voorst, maar ook de burgers van Voorst, die na de kleurrijke aankondiging via het Voorster Nieuws, niet konden wachten, toch?

Dat er ooit eens een boek moest komen over de gehele Cultuur historische waarde van de gemeente Voorst en het erfgoed, waarvan men steeds meer doordrongen werd dit te moeten koesteren en op een goede manier in stand te moeten houden, is al jaren geleden ontstaan. Enkele personen hebben daartoe in het verleden al eens hun gedachten er over laten gaan. Maar zoals met vele andere zaken… daar bleef het bij.

Nu is het dan eindelijk opgepakt door een daarvoor gevormde ‘Stichting Cultuurhistorie Voorst’, waarbij de HVV als kennisbron en uitgever gerant stond. Daarmee heeft het ‘project’ eindelijk vorm gekregen.

Onder leiding van hoofdredacteur Luuk Keunen, specialist op het gebied van cultuurhistorisch- en historisch- geografisch onderzoek, kon hij een grote bijdrage vanuit zijn vakgebied leveren. Samen met name de schrijvers van een groot aantal artikelen heeft hij een belangrijk aandeel gehad in de tot standkoming van dit unieke werk. Daarbij horen ook de velen op de achtergrond genoemd te worden: de vrijwilligers van de HVV, voor hun uitzoekwerk en veelzijdige bijdrage in de vorm van interviews en persoonlijke verhalen. Ook zij hebben een waardevol aandeel geleverd.

Met het besef dat we hier in een bijzondere veelzijdige gemeente leven, zijn de zoeklichten gericht op het Voorster landschap, onze historie, onze industrie, onze maatschappij met onze samenleving met onze gewoonten en gebruiken, onze rivier de IJssel waar we onlosmakelijk mee verbonden zijn, maar ook daar waar Voorst uniek in is, de grote aantallen buitenplaatsen, nergens zoveel als hier in Voorst.

De veelzijdigheid van het boek is te groot om op te noemen, u moet het zien; door de vele unieke foto’s: lezen en beleven.

Bij de presentatie onderstreepte Luuk Keunen nog eens de waarde van een dergelijk ‘monument’ en bedankte hij ook de sponsoren, die het tot stand komen mede mogelijk hebben gemaakt. Daarna mocht burgemeester Jorritsma het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Zij memoreerde in haar toespraak aan het besef van het kennen van je historie en deed daarbij een oproep op de vele basisscholen in de gemeente, om hier aandacht aan te besteden. Dit doorgeven aan volgende generaties heeft al vorm gekregen door de samenwerking met de opleiding archeologie van het Saxion in Deventer, die samen met de HVV, hier in deze gemeente al onderzoek doet.

Het boek (ook een kleurrijk vaderdagcadeau) is tegen contante betaling (€ 34.90) verkrijgbaar in de STUDIERUIMTE van de Historische Vereniging Voorst op dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen, graag mailen info@historischeverenigingvoorst.nl of bellen 0571-277090 op die tijden, maar u mag ook zo langskomen. Tevens verkrijgbaar bij Primera Oonk, boekhandel Broekhuis in Deventer, Brink Boek en Buro in Zutphen en in Voorst bij Voskamp Textiel.

De secretaris van de Stichting Cultuurhistorie Voorst overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Jorrtisma

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht