Brabants sprookje in Twello; spandoeken voor het Grotenhuis!

Het waren Brabantse vrienden die haar op het idee brachten; het plaatsen van spandoeken met positieve berichten. De burgervader van een kleine hechte gemeenschap had aldaar het initiatief genomen, dat thans in Twello versterking heeft gekregen. Het was even schakelen met wat partijen, maar voor goede ideeën is iedereen te porren. De doeken zijn geplaatst en creëren vrolijke gezichten.

De moeder van Ans van Amerongen woont met veel plezier in het Grotenhuis. Tot voor kort ging Ans iedere avond op bezoek. Gezellig een praatje maken met de mensen. “De een breit, de ander puzzelt en weer een ander kletst alleen maar. Een half uurtje per dag een beetje aandacht doet zoveel” aldus Ans. Aan het dagelijkse bezoekje kwam abrupt een einde. De deuren gingen op slot om de bewoners te beschermen, alleen verzorgenden mogen het Grotenhuis nog in en uit. Aangezien de moeder van Ans op de begane grond woont, is het mogelijk om nu dagelijks op afstand even met elkaar te praten.

Bewoners en verzorgenden reageren heel positief op de hartverwarmende teksten op de doeken. Hoewel thans op afstand, is de dagelijkse begroeting er niet minder om. “Sommige dames komen even op het balkon en dat is heel gezellig” en Ans vervolgt; “wat de boventoon voert is, dat ze zo geweldig worden verzorgd. Mag ook wel eens worden gezegd.” De waardering voor de zorg is inmiddels een gemeengoed geworden, meer dan ooit worden ogen geopend voor de stille, nimmer aflatende krachten van de mensen, waar nu een grote groep afhankelijk van is.

De spandoeken zijn op twee dranghekken geplaatst, strak en goed leesbaar. “Beatrice van het reclamebedrijf kwam op dat idee en ik dacht gelijk aan de dranghekken van de gemeente, want die staan nu toch maar opgeslagen op de gemeentewerf. Voorgelegd aan iemand bij de gemeente, daar werd ik gelijk doorverbonden met Hennie Dijkhof en een uur later stonden er al twee hekken bij het reclamebedrijf. Dus ook dikke pluim voor de gemeente.”

En hoe gaat het verder in het Grotenhuis? “De bewoners worden dagelijks verrast met kaarten en tekeningen van de scholen, kaartjes uit de buurt, een draaiorgel, etc. Daarnaast worden wij goed geïnformeerd over de voeding en verzorging. Belangrijkste is dat de mensen gezond blijven en de dames van de verzorging de benen eronder houden. Als je bedenkt hoeveel vrijwilligers dagelijks meedraaien dan kun je wel nagaan wat de extra druk voor hun is. Het mooiste wat ik hoor is ‘ik werk en ga daarna gelijk naar huis en kom nergens, ik kan nu niet gemist worden!’ en dat is een enorm plichtsbesef.”

Het Voorster Nieuws wenst alle bewoners, verzorgenden, familie en vrienden alle goeds in deze bijzondere tijd.

donderdag 2 april 2020

Deel dit bericht