Carla en Tony twintig jaar eigenaren Coop De Lelie Terwolde We gaan het vieren zodra het kan!

Het dorp heeft een nieuw jubileum te vieren, al wordt het nog even uitgesteld. Donderdag 1 april is ‘De supermarkt van Terwolde’ alweer twintig jaren in handen van Carla Douwma en Tony Eijkelenkamp. Tijd voor een buurtpraatje met deze ondernemers. (door Jos Bosch)

“We willen al onze collega’s, ook van vroeger, bedanken voor hun grote inzet. Uiteraard bedanken we ook onze klanten!” Het liefst hadden ze een feestje gegeven en de plannen daarvoor lagen ook klaar. Ongetwijfeld gaat er een tijd komen om meer uitbundig aandacht te besteden aan het jubileum, maar de focus ligt nu vooral op het zo goed mogelijk blijven runnen van de supermarkt, zodat de dagelijkse boodschappen gedaan kunnen worden.

MKZ, opgebroken weg en prijzenoorlog

Twintig jaren geleden lagen er andere uitdagingen. Het was de periode van de MKZ crisis, vrij verkeer van mensen en goederen werd beperkt, er waren controles en blokkades en ook toen waren er voorzorgsmaatregelen in de winkel om besmettingen tegen te gaan. Eenmaal daarvan bekomen, lag het volgende moment de verkeersader N792 eruit, de verbindingsweg Vaassen-Terwolde-Twello. Vervolgens kondigde zich in 2003 een prijzenoorlog aan in de supermarktbranche. Een veldslag tussen de diverse ketens om de financiële gunst van de consument. Een daling van de prijzen voor de consument, een verlies aan inkomen voor supermarkten, welke nooit meer op hetzelfde niveau terug is gekomen.

Sociaal karakter en leefbaarheid

Wie goed wil gedijen in een dorp, wordt actief deelgenoot van de samenleving. Het is ook de reden dat veel mensen bewust kiezen voor leven in een dorp. ‘Ons ken ons’, gezonde sociale betrokkenheid en weten wie je buren zijn. Carla en Tony zijn zich bewust van de belangrijke functie welke hun supermarkt heeft als ook, hoe je met elkaar bijdraagt aan de leefbaarheid van het dorp. Carla: “Je raakt na twintig jaren wel heel nauw betrokken bij de mensen en omstandigheden, je bent onderdeel van de samenleving, je ziet en hoort veel en daar wil je een bijdrage aan leveren.”

Alles wat we nu gaan doen, is voor de toekomst van Terwolde’

Uiteraard is er de vraag, hoe beiden de toekomst zien; van de supermarkt als ook het dorp. “Voor de toekomst van het dorp heb je mensen nodig die lokaal kopen. Coop is een van de weinige ketens voor kleine dorpen en we moeten voorkomen dat de winkel het aanbod niet kan geven” aldus Tony. Er wordt ook serieus gedacht aan een nieuwe verbouwing, aangezien de vorige dateert van het jaar 2004. Carla: “Alles wat we nu gaan doen, is voor de toekomst van Terwolde. Dat de winkel blijft voortbestaan en bijdraagt aan de leefbaarheid. Dat kan ook alleen maar in samenspraak met de gemeente. Je moet ook weten welke kant het in de gemeente Voorst opgaat.”

Samenwerkingen en verbinden, het zijn de krachtige toverwoorden van de laatste tijd. Daaraan toegevoegd een woningenbeleid dat mede zou moeten zorgen voor gezonde groei in de kleine kernen. Zodat niet alleen een supermarkt kan blijven voortbestaan, maar ook overige middenstand tot zelfs nieuwe initiatieven en groei. Waarbij het rijke verenigingsleven van Terwolde de nodige impulsen blijft houden. Dat vraagt om een (dorps)visie; van de gemeente, inwoners en (belangen))verenigingen. Wellicht is het jubileum van De Lelie een goed moment, om krachten te bundelen en plannen te smeden.

woensdag 31 maart 2021

Deel dit bericht