Carrièreswitch van gediplomeerd kok naar elektromonteur ‘Ik heb een goede keuze gemaakt!’

Twello- Hij volgde met veel enthousiasme de koksopleiding en wist deze glansrijk te voltooien. Dan zou je denken; diploma op zak en aan de bak! Maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Want al ben je gemotiveerd en wil je een studie afronden, het traject is ook een leerschool om te ontdekken of je toekomstige baan datgene is wat je ervan verwacht en wat je werkelijk wilt. Door Jos Bosch

Dylan van den Berg is 26 jaar jong en werkt inmiddels al meerdere jaren met veel plezier en tevredenheid bij Batenburg Installatietechniek te Twello. Tot zover is het nog geen bijzonder verhaal. Dat wordt het wél wanneer Dylan vertelt, dat hij na zijn opleiding besloot om van job te veranderen. Heeft hij dan nooit als kok gewerkt? Dylan: “Ja, ik heb een BBL opleiding gevolgd (Beroeps Begeleidende Leerweg, red.), dat is voornamelijk werken en dan doe je ervaring op en daarnaast ga je een dag in de week naar school. De opleiding heb ik in twee jaren afgerond.”

Het sociale leven op de schop

Een vervolg op een carrière als kok ziet Dylan uiteindelijk niet voor zich. “Ik moest gaan beslissen wat ik verder wilde gaan doen. Toen dacht ik; het is hard werken, tot laat werken en het sociale leven gaat op de schop. Toen dacht ik; is dit echt wel iets dat ik wil? Het werk is leuk, je kunt lekker eten en je weet hoe je lekker eten kunt maken maar het was niet echt wat ik m’n hele leven wilde doen.”

Tijdens de koksopleiding merkte Dylan al dat z’n eigen sociale leven er op achteruit ging. Als je vrienden vrij zijn, ben jij meestal aan het werk. Dat is vaak inherent aan de horeca. “Dat moet je willen en kunnen en ik dacht, ik ben nu nog jong en kan de overstap maken” aldus Dylan.

Werken in de elektrotechniek

De gediplomeerd kok gaat vervolgens verder in de elektrotechniek, is dat logisch? “Mijn vader heeft vroeger ook in die richting gewerkt en ik heb het altijd wel leuk gevonden, dus was het de eerste stap om te zetten. Ik kwam eerst terecht bij een opleidingsbedrijf in de installatietechniek met als richting elektrotechniek en via daar ben ik bij Batenburg terecht gekomen.”

In vaste dienst

Dylan legt uit dat het opleidingsbedrijf hem feitelijk in dienst nam en ervoor zorgde dat hij scholing kreeg, dat je praktijklessen krijgt en dat je aan het werk kan. Kortom, de opleider gaat voor jou op zoek naar een passende baan in het bedrijfsleven. Dylan ronde de scholing volledig af en is sinds 2019 in vaste dienst bij Batenburg Installatietechniek.

Buiten werken

Het is een voor de hand liggende vraag, maar hoe bevalt het werken bij je werkgever in Twello? “Het werk bevalt goed, je hebt veel vrijheid, je zit niet de hele dag binnen. Je bent op een bouw, soms is die dicht maar soms is het ook veel buiten. Zeker met mooi weer is het lekker om buiten te zijn.

‘Je leert iedere dag iets nieuws’

De techniek verandert volgens Dylan heel sterk, zoals dat eigenlijk in heel veel vakken het geval is. Ontwikkelingen en ervaringen staan niet stil, volgen zich op. “Je leert iedere dag iets nieuws en dat maakt het werken ook aantrekkelijk.” Daarbij doet Dylan steeds meer ervaring op en kan dus ook breder werken door meer kennis.

Collegialiteit

Het werken op de bouw is vaak teamwork, hoe is dat bij Batenburg? Dylan: De collegialiteit is goed, we kunnen het goed met elkaar vinden en staan voor elkaar klaar. Ik heb nog niet meegemaakt dat mijn collega’s me in de steek lieten als er nog wat af moest op de bouw, dat zou je zelf ook niet doen!”

Scholing

De overgang van kok naar elektromonteur is niet een kwestie van ‘even doen’. Na de scholing en uiteindelijk werken bij Batenburg, staat ook de wereld van leren niet stil. Dylan volgde de opleiding monteur niveau 2 bij het ROC, toen 1e monteursopleiding als ook een opleiding technisch-leidinggevend. Vanaf toen is hij gaan werken bij Batenburg. “Je leert dan op de bouw heel veel kennen, bijvoorbeeld nieuwe installaties maar je krijgt ook de kans om veel te leren. Als jij je interesse toont dan is er heel veel mogelijk, je kunt alle kanten op.”

Interne cursussen

Batenburg is een totaalinstallateur, dus qua werk zijn er veel facetten waarin je kunt specialiseren. Dylan maakt daar dankbaar gebruik van. “Wil je een stukje beveiliging doen zoals brandmelding of wil je loodgieterswerk doen, dan kun je dat aangeven.” Dylan heeft collega’s die na de elektrotechniek de loodgietersopleiding zijn gaan volgen. “Voor alles wat je wil is er wel een mogelijkheid.” Zelf is hij nu bezig met een cursus voor installatiedeskundige, hij heeft dat destijds bij zijn werkgever aangegeven om die cursus te willen volgen. En het is te combineren met z’n werk, iedere week een dag studie en vervolgens examen.

‘Ik heb een goede keuze gemaakt!’

Het is overduidelijk dat Dylan super enthousiast is over zijn werk, zijn collega’s, werkgever en de mogelijkheden die hij heeft om verder te groeien. Hij vindt het daarbij belangrijk om een boodschap mee te geven aan anderen. “Het is nooit te laat om een andere keuze te maken. Ook ik heb eerst getwijfeld, want ik deed het goed als kok en er wordt in je geïnvesteerd. Maak ook je opleiding af waar je mee bezig bent, al wil je wat anders. Dan heb je altijd nog iets om op terug te vallen. Ik heb een goede keuze gemaakt maar maak ook jij je eigen keuzes?!”

woensdag 6 juli 2022

Deel dit bericht