Cursus ambacht handmatig klompen maken

TWELLO.- Vanaf begin 2016 is de oudste klompenmakerij van Nederland gevestigd op het terrein van de Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk aan de Wilpsedijk 2 in Twello. De klompenmakerij van Bertus Roesink (81 jaar) werd door de Stichting overgenomen en verhuisde van Enter naar Twello. Het aantal personen dat in Nederland nog met de hand klompen kan maken lopen zienderogen achteruit. Bertus heeft aangegeven om te gaan starten met een cursus handmatig klompen maken. Er hebben zich inmiddels al 4 mensen voor aangemeld en wanneer dat er minimaal 8 zijn, gaat hij daarmee starten. De cursus wordt gegeven in de klompenmakerij. Daarnaast zoekt de Stichting ook allerlei vrijwilligers voor de zagerij en mensen kunnen zich daartoe abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief met vacatures. Email daarvoor naar: nieuwsbrief@wilpschedijk.nl.

Uitsterven oude ambacht

Het aloude ambachtelijk klompenmakers vak dreigt uit te sterven en daarom geeft Bertus een cursus (bij voldoende belangstelling mogelijke meerdere) in het handmatig vervaardigen van klompen. De cursus leidt op om straks zelfstandig klompen te kunnen maken. Ook wordt er aandacht besteed om na de cursus verhalen te kunnen vertellen over de klomp, het gereedschap, de geschiedenis.

De cursisten gaan hun opgedane kennis ook verder verspreiden. De opgeleide klompenmakers zullen worden ingezet bij diverse evenementen. Zo is de houtzagerij Wilpsche Dijk alle maanden, het eerste weekend op zaterdag en zondag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur voor demonstraties (behalve de maanden januari, februari, november en december). Ook met een groep kun je (op afspraak) bij ons terecht.

woensdag 27 november

Deel dit bericht