CYCLING4CLIMATE IN ACTIE TEGEN ZEESPIEGELSTIJGING

Voorst- Om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering fietst Cycling4Climate op 22 juni voor de eerste keer de Climate Classic. Een tocht van 400 kilometer van Breda naar Groningen met onder meer oud-renners Maarten Tjallingi en Thijs Zonneveld, bergbeklimmer Wilco van Rooijen en de Nederlandse Klimaatgezant Marcel Beukeboom. De tocht voert langs de kustlijn die in ons land ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Cycling4Climate wil via deze Climate Classic zoveel mogelijk Nederlanders activeren om zo vaak mogelijk de fiets te gebruiken. Omdat buiten fietsen plezierig, gezond en duurzaam is.

In Nederland ligt ruim een kwart van het oppervlak onder zeeniveau. Dat maakt ons land gevoelig voor overstromingen. Door de opwarming van de aarde is de zeespiegel in de vorige eeuw 20 centimeter gestegen. Volgens het KNMI is de kans groot dat de zeespiegel tot het jaar 2100 nog eens tussen de 26 en 82 centimeter stijgt.

Cycling4Climate, een groep liefhebbers van fietsen én duurzaamheid, moet er niet aan denken dat een deel van onze fietspaden onder water komt te liggen. Laat staan dat een groot aantal steden en de woningen van 9 miljoen Nederlanders worden getroffen. Om hier aandacht voor te vragen is daarom het idee ontstaan om 400 kilometer op een dag te fietsen. Oorspronkelijk was het plan dat de renners deze afstand als groep zouden fietsen.

Vanwege corona is ervoor gekozen om de tocht in estafettevorm te organiseren.

Via de Climate Classic roept Cycling4Climate alle Nederlanders in het algemeen en de 1 miljoen wielrenners in ons land in het bijzonder op om zo vaak mogelijk de fiets te pakken. In de woorden van oud-renner en deelnemer Maarten Tjallingii: “Trap eens wat vaker naar het werk of huur die OV-fiets na een treinreis. Ook als de afstand wat groter is.

Fiets lekker in de buitenlucht en geniet van de stad of de natuur. Dat is op korte termijn goed voor onze vitaliteit en het draagt op lange termijn bij aan de droge voeten van onze kinderen en kleinkinderen.”

De Climate Classic start op 22 juni in alle vroegte in Breda en doel is om voor

zonsondergang te finishen in Groningen. Daarbij wordt globaal de kustlijn gevolgd die op Normaal Amsterdams Peil ligt. Zonder menselijke maatregelen als dijken en pompen zou dit de kustlijn van Nederland zijn. De groep bestaat uit ruim 30 bekende en minder bekende wielrenners. 400 kilometer op één dag fietsen is een stevige opgave is. Een opgave die vraagt om snelheid en doorzettingsvermogen. Tijd is de grootste tegenstander. Dat is de parallel die er is met klimaatverandering. Actie is nodig om het klimaatakkoord van Parijs te realiseren. Om Joop Zoetemelk te citeren: “Parijs is nog ver”.

woensdag 1 juli 2020

Deel dit bericht