De deuren van Blooss Coffee Twello zijn weer geopend!

Twello- Ze betrekken de koffie rechtstreeks van de koffiefarm en de unieke smaken van meer dan 80 theesoorten tref je alleen in Twello aan. Het is nog maar het begin van de vele plannen die Martin en Annelie hebben met hun prachtige zaak aan de Rijksstraatweg in Twello. Samen zetten ze de schouders onder Blooss Coffee, een bedrijf met een bijzonder verhaal. Door Jos Bosch

Wie de deur opent van Rijksstraatweg 159A komt binnen in een kleurrijke zaak waar je direct wordt uitgenodigd om rond te snuffelen. Een bijzondere sfeer welke wordt versterkt door de vermenging van koffie en theegeuren, waarbij er van alles is te vinden in de kasten. Prachtig serviesgoed, de kleurrijke blikjes thee, koffiebussen, een professionele koffiemachine én een kleine koffiebrander.

Middenin in de zaak staat een lange tafel en we schuiven aan bij de eigenaren. “Koffie?” vraagt Martin en loopt alvast richting het apparaat. Uiteraard zijn we benieuwd naar in ieder geval een van de koffiesmaken. De koffiebrander die pontificaal in de zaak staat wordt gebruikt voor kleine hoeveelheden, het merendeel van de koffie wordt in Deventer gebrand.

Frisse kijk op de zaak

De komende periode zullen de nieuwe eigenaren zich de winkel eigen maken, want het pand geeft ruimte voor nog meer invulling, maar wel met behoud van de charme van nu! Eén muur is al onder handen genomen, de rest zal spoedig volgen.

Samenwerken met lokale bedrijven

Annelie: “We willen het assortiment, naast koffie en thee nog verder uitbreiden met bijvoorbeeld mooie bonbons en ook geschenkpakketjes. Juist met deze producten kan dat heel goed. We zijn ook op zoek naar uniek porselein, maar wat denk je van koekjes?” Martin: “We willen graag samenwerken met lokale bedrijven, kunnen we iets voor elkaar betekenen? De koekjes van een regionale bakker en andere streekgebonden producten.”

Verder hebben ze een hele goede buur aan Lotteke Slinkman van het naastgelegen pand ‘Oud Nieuws’. Een woonwinkel met verrassende items uit Frankrijk. Ze komen regelmatig bij elkaar over de vloer en dat is niet zo moeilijk, want van binnenuit zijn de zaken middels een deur verbonden. De winkels versterken elkaar want ook de zaak van de buurvrouw is een one of a kind.

De historie van Blooss

We maken een klein uitstapje naar het verleden, want Blooss bestaat al langer waarbij Martin en Annelie de zaak overnemen. Het is 2015 wanneer Diana van Wely verliefd wordt op de koffieboon en de koffiebranders en zich gaat verdiepen in het proces van branden. Daarnaast ontdekt ze de vele geuren en smaken van losse thee en ontwikkeld ook daarin een eigen productlijn. Blooss Coffee heeft een eigen gezicht, waarbij de oprichtster zelf de etiketten ontwerpt. Martin is eigenaar van Liefveld Coffee in Raalte en in die hoedanigheid kocht hij sinds de zomer van 2022 thee voor de zakelijke klanten waardoor hij ook Diana leerde kennen.

Het succesverhaal van goede koffie

Als eigenaar van Liefveld Coffee is Martin een kenner van alles dat met koffie heeft te maken. Annelie heeft juist haar expertise in de thee en voor zowel de koffie als thee gaan ze het assortiment verder uitbreiden. Een deel van de koffiebonen is daarbij rechtstreeks afkomstig van de koffiefarm in Ethiopië. Martin: “We zijn het afgelopen jaar tweemaal op de farm geweest welke wordt gerund door een van oorsprong Nederlandse vrouw en haar Ethiopische man. Hij verkreeg de koffiefarm van zijn grootvader.”

Annelie vervolgt: “Allereerst is de kwaliteit heel hoog, doordat de bonen handmatig worden geplukt en gesorteerd en ook daarna nog weer worden gecontroleerd. De koffie die je dan krijgt is A+ kwaliteit. Daarbij hebben we het hele proces gezien en ook de passie waarmee de mensen daar werken aan het mooie product. De eigenaren investeren ook heel veel in de lokale gemeenschap en betalen het personeel op een goede manier.”

“We hebben er kennis gemaakt met het hele leven achter de koffie, van de pit in de koffiebes tot de uiteindelijke boon zoals we die kennen” aldus Martin. “Veel aspecten zijn van invloed op de smaak” vult Annelie aan. “De manier van drogen, met bes en al en dan verwerken. Op die manier trekken meer suikers in de boon en in het brandproces komen die suikers weer tot hun recht. Het is echt ambachtelijk werk.”

De plannen van Blooss

Het is duidelijk dat de ondernemers nog heel veel van plan zijn en dat zullen we de komende tijd ook gaan ervaren. Annelie is druk bezig om de website up to date te krijgen, de inrichting van de winkel vraagt nog aandacht én er zijn al vragen van horeca ondernemers die graag een eigen koffielabel willen hebben. Annelie runt daarbij de winkel die iedere vrijdag en zaterdag is geopend, want de meeste klanten van Blooss zijn de particulier. Martin gaat zich wel meer toeleggen op de zakelijke markt welke hij uiteraard ook al aardig kent.

Iedereen is tijdens de openingstijden van harte welkom aan de Rijksstraatweg in Twello en voor wie alvast wil kennismaken met Bloos kan een kijkje nemen op de website www.bloosscoffee.nl

woensdag 22 maart 2023

Deel dit bericht