De oorlog die vooruitgang bracht…

Twello- Als op 10 april 1945 de grote brug over de IJssel de lucht in vliegt luidt dat de bevrijding van Deventer in. Er komt een einde aan een gevaarlijke en roerige periode die ook op de zagerij aan de Wilpse Dijk zijn sporen nalaat. Ondanks grote schade luidt het einde van de oorlog een periode van vooruitgang in, niet in de laatste plaats op technologisch gebied. De Amerikaanse Marshall-hulp helpt daarbij.

Onlangs wist Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk in Polen de hand te leggen op een bijzondere machine die zeventig jaar geleden werd gebouwd. Handwerk en enkelvoudige bewerkingen worden door vindingrijke mechanisering steeds meer teruggedrongen. De schaafbank van Kupfermühle slaagt erin planken in één gang aan alle vier de zijden glad en recht te schaven.

Als straks de bedrijvigheid aan de Wilpse Dijk weer uit de startblokken komt zal deze machine zijn diensten kunnen bewijzen, voorzover hij dat niet nu al doet ten behoeve van de restauratie-werkzaamheden die (in aangepast tempo) gestaag voortgaan! Voor meer info: info@wilpschedijk.nl

Vrijwilliger Martie Bosscher aan de Kupfermühle, die modern oogt voor een 70-jarige!

woensdag 14 april 2021

Deel dit bericht
Discussieer mee met de hashtag #Wilp