De Verborgen Tuinen van Bert Loman weer open met expositie De tranen van Apeldoorn

Voorst- In 2018 besloot Bert Loman te stoppen met het openstellen van zijn Verborgen Tuinen aan de Klarenbeekseweg. Na ruim twee jaar exposeren op allerlei locaties, gaat zijn tuin nu weer open om plaats te bieden aan een tijdelijke expositie. Bert heeft zijn tuinen, dankzij veel werk, opnieuw ingericht. Hij wil de expositietuin minimaal twee keer per jaar openstellen ten behoeve van een maatschappelijke doel.

Expositie

Samen met Janny van der Veen (keramiste) en ter gelegenheid van 76 jaar bevrijding, vraagt Bert aandacht voor het verhaal van het Apeldoornsche Bosch. Met de opbrengst van de verkoop van objecten en een deel van de entreeprijs, hopen ze een bijdrage te leveren aan het in stand houden van het Herinneringscentrum, dat in 2020 werd geopend.

Janny van der Veen maakte 130 vaasjes van keramiek, die gevuld met bloemen en geplaatst in de vorm van een Davidster, een eerbetoon zijn aan de bijna 1300 mensen die in de nacht uit het Apeldoornsche Bosch zijn weggevoerd. Alle vaasjes zijn verschillend, zoals alle mensen uniek en verschillend zijn. Bert Loman vervaardigde 1278 zwevende stenen, om de volle omvang van het aantal op transport gebrachte mensen in beeld te brengen.

Behalve de vaasjes en de stenen zijn in de tuin ook objecten te zien, die deel uitmaakten van de tentoonstelling in de Grote kerk: ‘Kunst in Vrijheid’

De expositie in de Verborgen Tuinen (Klarenbeekseweg 5 Voorst) is geopend van donderdag 5 tot en met zondag 8 augustus en van donderdag 12 tot en met 15 augustus van 13.00 tot 20.00 uur. Tot en met zondag 19 september zijn de tuinen open op woensdag en zondag, gelijk met het Herinneringscentrum. (www.apeldoornschebosch.nl)

De entree voor de tuin bedraagt 5 euro, waarvan een deel ten goede komt aan het centrum. De prijs van de vaasjes met bloemen is vanaf € 12,50. De stenen op ijzeren pin kosten € 10. De opbrengst van de objecten is volledig bestemd voor het Herinneringscentrum Het Apeldoornsche Bosch.

Het verhaal van het Apeldoornsche Bosch

“Welterusten, probeer nog wat te slapen en tot morgen,” waren de laatste warme woorden voor het slapengaan. De patiënten van het Apeldoornsche Bosch werden op 21 januari 1943 na een onrustige avond naar bed gebracht. Nog maar nauwelijks in slaap, werden alle 1278, patiënten en personeel, die nacht wreed van hun bed gelicht en op transport gesteld naar Auschwitz. Bij aankomst zijn allen vermoord.

De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch (een Joods psychiatrische inrichting) is in die nacht zo snel en georganiseerd verlopen dat de bevolking van Apeldoorn nauwelijks iets heeft gemerkt van wat er zich afspeelde. Omwonenden waren wel getuige van de ontruiming en horden het geschreeuw van de patiënten en zagen de ordetroepen en vrachtwagens die op weg waren naar het station, voorbij rijden. Deze afschuwelijke gebeurtenis is vele tientallen jaren onbekend en onderbelicht gebleven. Door de komst van een permanent Herinneringscentrum, krijgen deze omgekomen patiënten en hun hulpverleners nu eindelijk een plek en een gezicht.

Foto 1:

de 1278 zwevende stenen staan voor alle mensen die weggevoerd werden

Foto 2:

Bevrijding van Auschwitz: ‘de eerste vogels zwijgen op doorgeknipte stroomdraden. Zij dragen de onschuldige zielen voorgoed met zich mee. Nog horen wij hun stem…..’

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht