Directeur Bas Timmer: Zone.college Twello is voor iedereen

Twello- Na een periode van waarnemen is Bas Timmer in april benoemd als directeur. De school in Twello heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een plek waar onderwijs plaats vindt in de Groene leeromgeving en de Groene werelden. Leerlingen kiezen voor de school als ze willen werken in het groen, met dieren of juist met techniek en duurzaamheid.

Leerlingen met een havo-advies (of hoger) kunnen sinds vier jaar onderwijs volgen in Het Groene Lyceum. Dit is een praktische leerroute naar het HBO. “In de komende 5 jaar verandert er meer in het onderwijs dan de afgelopen 50 jaar”, volgens Timmer. Een voorbeeld hiervan zijn de online lessen van de afgelopen periode. Het nieuwe doel van de school is dan ook om leerlingen voor te bereiden op een wereld die heel snel verandert door ze nieuwsgierig te laten zijn. Er wordt gekeken naar wat de leerlingen interesseert en daar gaat de school op aanhaken door die ambitie te voeden.

Bas Timmer zet zich al een aantal jaren vrijwillig in als voorlichter en coördinator van het COC. Toen hij in augustus 2018 begon als teamleider op de school in Twello, stelde hij voor om een GSA-team op te richten. Deze groep, bestaande uit docenten én leerlingen, vindt dat iedereen op hun school de vrijheid moet hebben om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. De letters GSA staan voor ‘Gender & Sexuality Alliance’.

Een aantal keren per jaar organiseert het GSA-team activiteiten, zoals met Valentijnsdag en Paarse Vrijdag, waarbij de regenboogvlag wordt gehesen. Uit onderzoek is gebleken dat deze leerlingen zich op een school met een GSA-team meer thuis en vaker geaccepteerd voelen. Dat acceptatie en kunnen zijn wie je bent niet vanzelfsprekend is blijkt wel uit de huidige situatie in Hongarije, waar jongeren door een nieuwe wet in het onderwijs niet geconfronteerd mogen worden met dit onderwerp. Gelukkig geldt dit niet voor de school in Twello, want “Zone.college is voor iedereen!” ongeacht gender, geaardheid of waar je vandaan komt.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht