Doe mee aan de landschapsimpuls brongebied Grote Wetering Informatiebijeenkomst op 30 mei

Twello- Boeren, burgers, landgoedeigenaren en recreatieondernemers die wonen of ondernemen in het brongebied van de Grote Wetering kunnen meehelpen om de biodiversiteit van dit bijzondere landschap te versterken. Op dinsdag 30 mei organiseren de gemeenten Voorst en Apeldoorn samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een informatiebijeenkomst over het project “Landschapsimpuls brongebied Grote Wetering” bij Jachtlust Sportcafé, Jachtlustplein 5 in Twello. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur met een kopje koffie/thee. Wethouder Danny Huizer van de gemeente Apeldoorn is hierbij aanwezig. Aanmelden voor de bijeenkomst is nodig en kan via slgelderland.nl.

Groene en blauwe elementen
In dit project kunnen grondeigenaren in een deel van het brongebied van de Grote Wetering (zie kaartje) verschillende groene landschapselementen aanplanten, die thuishoren in dit gebied. Denk aan struweelhagen, bosjes, hoogstamboomgaarden, houtsingels en boomgroepen. Boomgroepen zijn groepjes van drie of vijf bomen in een weiland die in de zomer zorgen voor schaduw aan paarden en vee. Naast deze groene elementen is het ook mogelijk om blauwe ofwel natte landschapselementen aan te leggen zoals een poel in een weiland of de aanleg van een natuurvriendelijke oever. Door het versterken van de groenblauwe dooradering in het gebied dragen we bij aan de biodiversiteit en het karakteristieke landschap. Bovendien dragen al deze maatregelen bij aan een beter klimaat en het vasthouden van water in tijden van droogte.

Informatiebijeenkomst op 30 mei
Op de informatiebijeenkomst wordt een toelichting gegeven over de plannen voor het brongebied de Grote Wetering. SLG geeft een presentatie over de verschillende landschapstypen, welke landschapselementen er thuishoren en hoe je als grondeigenaar kunt bijdragen aan de biodiversiteit. Je kunt je tijdens de bijeenkomst opgeven voor een gratis advies. Na aanmelding bezoekt een adviseur van SLG je terrein en geeft advies over de inrichting met een beplantingslijst. De eigen bijdrage voor de beplanting is beperkt dankzij een subsidie. Ook is een aanlegvergoeding mogelijk.

Bijzonder brongebied Grote Wetering
Wat maakt dit gebied in de noordelijke IJsselvallei zo uniek? De Grote Wetering begint als een klein stroompje bij Klarenbeek, loopt tussen Apeldoorn en Twello door en mondt breed uit in de IJssel bij Wapenveld. Het is een afwisselend landschap met weteringen, fraaie landgoederen en natuurparels en aantrekkelijk om te wandelen en te fietsen. Met de aanleg van groene en blauwe landschapselementen versterken we de biodiversiteit en het karakteristieke landschap van het gebied. Doe je mee?

Aanmelden
Grondeigenaren in het brongebied van de Grote Wetering en andere belangstellenden kunnen zich voor de bijeenkomst en ook voor het beplantingsproject aanmelden op de website van SLG: slgelderland.nl/projecten/landschapsimpuls-brongebied-grote-wetering. Het is een meerjarig project. Het project richt zich nu op het eerste deelgebied zoals aangeduid op bijgevoegd kaartje.

Dit project is een regiodeal Veluwe project en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn en gemeente Voorst.

woensdag 24 mei 2023

Deel dit bericht