Terwolde- College van burgemeester en wethouders, meerdere beleidsmedewerkers en een afvaardiging van bijna alle dorpsbelangenorganisaties kwamen afgelopen donderdag 29 februari bij elkaar in d’Olde Melkfabriek van Terwolde. Samen werkten ze aan de centrale vraag, hoe sámen invulling te gaan geven aan participatie. Door Jos Bosch
Er wordt in toenemende mate een beroep gedaan op belangenorganisaties binnen de dorpskernen van de gemeente Voorst. Denk aan bijvoorbeeld de opgave voor woningbouw, de leefbaarheid in het algemeen, energietransities en ook het vraagstuk omtrent de opvang van asielzoekers. Daardoor ontstond eind 2022 het idee om als Dorps Belangen Organisaties (DBO) met elkaar in gesprek te gaan over de taakstellingen en dan ook vooral in relatie tot participatie.
Belang van participatie heeft meer aandacht nodig
DBO-bestuurders uit de dorpen Teuge, Voorst, Nijbroek, Posterenk en Terwolde sloegen eind 2022 de handen ineen om plannen uit te werken. Dat resulteerde mei 2023 in een succesvolle bijeenkomst waarbij inwoners van de dorpen, besturen van de DBO’s, college van B&W, raadsleden en beleidsmedewerkers de discussie aangingen over taakstellingen en samenwerkingen. Conclusie: Het belang van participatie en de wijze van invulling door gemeente en DBO’s heeft veel meer aandacht nodig.
Het vervolg van een succesvol leerproces
De concrete conclusies na deze geslaagde bijeenkomst in 2023 motiveerden de initiatiefnemers om verder invulling te geven aan het proces, wat resulteerde in het voorstel tot een meerjarig leerproces met de centrale vraag: Hoe geef je als college van B&W, beleidsmedewerkers en DBO’s invulling aan participatie?
Open en vertrouwelijk
Donderdagavond 29 februari kwamen zo’n 40 deelnemers bij elkaar om plenair en in groepen te werken aan een aantal praktijkvoorbeelden: de opvang van asielzoekers en de ontwikkeling van een Dorps Ontwikkeling Plan. Het ging daarbij niet om het inhoudelijk oplossen van de vraagstukken, maar juist over hoe je met elkaar op een goede manier invulling geeft aan participatie. Of liever gezegd: hoe kun je door goede samenwerking komen tot betere en breder gedragen besluiten komen.
De gesprekken waren open en vertrouwelijk, waarbij werd opgemerkt dat kennis hebben van elkaars functies en achtergronden zorgt voor meer wederzijds begrip en daarmee het resultaat van een veel betere samenwerking. Wat heb je aan elkaar, wie ben je voor elkaar en hoe werk je samen een de gemeenschappelijke belangen.
Een boeiend leerproces van een onderscheidende gemeente Voorst
Frans Pol is zo’n beetje ‘de anchorman’ van alle processen en organisaties. Hij kijkt terug op een succesvolle bijeenkomst. “Dit is een begin van een boeiend leerproces waarin wij elkaar nog vaak zullen ontmoeten.” Want uiteindelijk draait het om elkaar leren kennen, het opbouwen van een (vertrouwens)relatie en samenwerken aan leefbaarheid in de dorpen.
Frans vervolgt: “Dit zou wel eens een prachtige start kunnen zijn waarin wij ons als gemeente Voorst echt onderscheiden in de wijze waarop wij samen invulling geven aan participeren.” Wethouder Rosmarijn Boender vult daarop aan: “Hier doe je het voor als bestuurder, wat mij betreft: samen werken aan een bestendige en vitale toekomst van onze gemeente, met deze betrokken Dorpsbelangenvertegenwoordigers van alle kernen!”
Het boeiende leerproces gaat uiteraard verder, waarbij inmiddels een goed fundament is gelegd en een belangrijke basis van hetgeen al aan de voordeur staat van de gemeente en inwoners. Rosmarijn Boender tot slot: “De Dorpsbelangenvertegenwoordigers nemen de kennis en ideeën van inwoners uit hun dorp mee via bijvoorbeeld een Dorps Ontwikkeling Plan dat de verbinding kan zijn in gesprekken met de gemeente over alle soorten toekomstige ontwikkelingen in de dorpen.”
woensdag 6 maart 2024