Duivensportseizoen 2021 van start Steffan Willems ongenaakbaar

Twello- Evenals vorig jaar was het ook nu weer spannend of de wedstrijden met postduiven dit jaar wel op tijd konden beginnen. Waar vorig jaar de seizoenstart met enkele weken werd uitgesteld kon dit jaar, ondanks alle corona perikelen, keurig op tijd worden begonnen

​Corona

Ook de duivensporters hebben natuurlijk met de regels m.b.t. de coronapandemie te maken. Vorig jaar werd er vanuit de duivenbond een protocol gemaakt waardoor er toch bij alle clubs die de zaakjes voor elkaar hadden kon worden ingekorfd. Dit jaar is op dit protocol verder geborduurd waardoor het seizoen kon starten op de geplande datum. Er was echter één groot verschil met vorig jaar, toen was er nl. nog geen avondklok. Dat deze een uurtje later inging vanaf een bepaald moment kwam als een geschenk uit de hemel.

De aanloop

Hoewel de start van het seizoen keurig gepland stond was er toch sprake van een week uitstel. Dat klinkt tegenstrijdig maar had alles te maken met zeer slechte weersvooruitzichten vorige week. Vanuit de bond werd besloten om vorige week het hele programma te cancelen. Daarmee werd veel onderlinge discussie voorkomen, een wijs besluit.

Afgelopen zaterdag dus de eerste wedstrijd, nadat er al enkele oefenvluchtjes waren geweest. De weersvooruitzichten waren nu prima, buiten een koude nacht was het de hele zaterdag mooi duivenweer.

De duiven vliegen een oplopend programma v.w.b. de afstanden. De eerste vlucht zit meestal zo rond de 120 km, en elke week komt daar 60 á 80 km bij. Zo is er sprake van een mooie geleidelijke opbouw. Er is echter ook een “maar”. Veel liefhebbers ervaren een jaarlijks groter wordende overlast van roofvogels. Tot ongeveer de eerste weken van april is vooral het mannetje van o.a. de havik en de sperwer heel erg in de weer om hun vrouwtjes te paaien. Hij doet dit door zoveel mogelijk prooi aan haar aan te bieden. Hoe meer prooi hij aanbiedt, des te meer eieren zij zal leggen. De natuur is mooi op dit gebied en een jagende havik of slechtvalk is een prachtig tafereel. Niet echter wanneer 1 van deze rovers het heeft voorzien op een koppeltje losvliegende postduiven. Amper uit de winterslaap worden ze geconfronteerd met “pa havik” die zijn vrouwtje een plezier wil doen. Sommige liefhebbers verliezen in het voorseizoen zomaar 20 of meer duiven. Een oplossing zou zijn om het seizoen nog wat later te laten beginnen en evt. in september iets langer door te gaan. Veel liefhebbers zijn hier wel voor te porren maar landelijk komt het nog niet van de grond. Een alternatief zou zijn om voor de diehards gewoon op tijd te beginnen en voor de liefhebbers die dat graag willen een instapmogelijkheid te bieden zo rond 1 mei. Vanwege het oplopende programma zijn dan de afstanden al rond de 300 km. en is het, vooral voor onervaren jaarduiven, moeilijk om nog in te stappen. Dit hele gebeuren ontneemt veel duivenliefhebbers het plezier.

Budel

De eerste prijsvlucht van 2021 werd vervlogen vanuit Budel (115 km). In Twello werden door 12 liefhebbers 292 duiven aangevoerd. Een mooi aantal gezien de terugloop van het aantal duivensporters. In eerste instantie was het ’s morgens nog wat koud om te lossen maar met de hele dag mooi weer in het vooruitzicht was er geen enkele reden om niet rustig de tijd te nemen. Om 10.10 uur klonk dan het sein van lossen. Ruim 5600 duiven kregen gelijktijdig de vrijheid wat een heel mooi spektakel is. In onze omgeving worden lopende het seizoen duiven gelost in o.a. Heino en soms Deventer of Zutphen. Het is een beetje lastig om aan te geven wanneer dat is maar het is echt prachtig om te zien. Dus krijgt u de kans, pak die.

Met een windje uit noordelijke richtingen werd rekening gehouden met een vliegduur van 1,5 uur. Dit bleek een goede berekening want Steffan Willems uit Epse, constateerde om precies 11.39.08 uur zijn eerste duif. Daar bleef het niet bij. Steffan, bijgestaan door opa en soigneur Hans Eckelboom, kreeg zijn duiven thuis alsof ze in de achtertuin waren gelost. Toen de stofwolken enigszins waren opgetrokken en de meldlijst op de website van Steeds Verder (steedsverder,nl) steeds completer werd, was duidelijk dat Steffan een ware mokerslag had uitgedeeld aan zijn concurrenten. Hij pakt de eerste 16 prijzen in de club en daarmee boort hij alle wilde plannen van alle andere deelnemers keihard de grond in. Ook in het overkoepelende spel, tegen dus meer dan 5600 duiven, scoort Steffan met de plaatsen 1,2,3,5 en 6 een geweldige uitslag. Voor de concurrentie blijft er weinig over dan uit te huilen, de duiven goed te verzorgen en volgende week te proberen Steffan de voet dwars te zetten. Van de top 10 hoeven we dus deze week geen overzicht te plaatsen.

woensdag 21 april 2021

Deel dit bericht