Echtpaar Pelgrum 60 + 1 jaar getrouwd

Voorst- Jennie en Peter Pelgrum vierden hun uitgestelde diamanten huwelijksfeest samen met familie en vrienden ruim een jaar na het jubileum. Burgemeester Jorrtitsma-Verkade kwam het bruidspaar vorig jaar net voor de grote dag, als een van haar eerste taken na haar benoeming, thuis feliciteren. Na heel veel gezondheidsproblemen in de naaste familie en bij het bruidspaar zelf, kon het diamanten huwelijksfeest nu toch gevierd worden.

Zutphenseweg
Peter Pelgrum werd geboren in 1936 in het Gelderse Hengelo. In 1956 verhuisden zijn ouders met hun twee zonen en twee dochters naar Zutphenseweg 50. Toen in 1961 zijn vader op jonge leeftijd overleed, nam Peter, die in Vorden de Landbouwschool had doorlopen, het bedrijf van zijn vader over.Jenneke Lubberts werd in 1940 geboren in Driel in de Betuwe. Haar ouders kwamen met haar vier zussen en een broer omstreeks 1948 naar boerderij De Vorstert , een tijdje later verhuisde het gezin naar Zutphenseweg 32. Zij bezocht de christelijke lagere school in Voorst en daarna de Huishoudschool in Twello.

Bruiloft
De zus van Jennie en de zus van Peter waren vriendinnen en zo leerden ze elkaar kennen. Peter bezocht in Voorst de bijeenkomsten van de BOG en Jennie die van de BOLH. Bovendien was Jennie ook nog lid van de Voorster accordeonverenging OBK.

Natuurlijk woonden ze ook bij elkaar in de buurt en op een van de bruiloftsfeesten van de buren leerde Peter Jennie dansen (hij was al op dansles geweest) en ook hier gold het gezegde: van een bruiloft komt een bruiloft. Peter en Jennie kregen in de zomer van 1957 verkering en in 1962 trouwden ze in het gemeentehuis van Twello en de kerk van Voorst. Het feest werd gevierd in De Twee Schimmels in Voorst en het jonge paar trok bij de moeder van Peter in.

Toen zijn zusters het huis uit gingen kreeg moeder een aparte woonruimte in de boerderij. Peter en Jennie kregen drie jongens en een meisje. Ze hebben ondertussen 12 kleinkinderen.

In de gezinnen van hun zonen werden meisjes geboren en hun dochter en haar man kregen drie zonen.

De kinderen wonen allemaal redelijk in de buurt, maar als ze de middelste zoon willen bezoeken moet het echtpaar Pelgrum 740 km rijden. Deze zoon wou boeren , maar had vanwege de beperkte ruimte geen mogelijkheden aan de Zutphenseweg. Na veel rondkijken en informatiebezoeken aan Denemarken besloten hij en zijn vriendin naar dat land te verhuizen, net als een aantal andere Voorster jonge boeren.

Toen de jongelui in 1999 vertrokken bouwden Jennie en Peter hun boerenactiviteiten af en in 2000 verkochten ze de boerderij en kochten een huis aan de Enkweg in Voorst. In 2015 verhuisden naar een seniorenwoning aan de Hoflaan, waar ze nog steeds wonen.

Huis en tuin worden door beiden met wat hulp onderhouden. Ze brengen verder hun tijd door met allerhande hand- en spandiensten bij de kinderen, ook in Denemarken!

Bovendien zijn ze actief als vrijwilliger bij het Dorpshuis in Voorst, inzetbaar op elk gebied en het bruidspaar is ook al jarenlang lid van het koor ‘Zingt den Heer’.

Burgemeester Jorritsma-Verkade feliciteerde het paar vorig jaar namens de gemeente Voorst thuis in de Hoflaan.

woensdag 24 mei 2023

Deel dit bericht