Een fantastisch ‘klankblad’ in dorpskerk van Wilp

Wilp- Zaterdag 30 april a.s. wordt de prachtige multifunctionele kerk van Wilp gevuld met een diversiteit aan klanken. Koor- en solozang, gitaar, een vleugel en klankschalen gaan de perfect akoestische ruimte vullen. Een non-stop belevingsconcert dat gratis wordt aangeboden, speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun begeleiding. Door Jos Bosch

Het is een lang gekoesterde wens van pianiste en dirigente Sandra de Bruin, waarbij we voor de oorsprong van het idee zo’n dertig jaren teruggaan in de tijd. “Destijds studeerde ik aan het conservatorium van Amsterdam en we hadden de beschikking over een mooie concertzaal. Als studenten werden we gevraagd om een optreden te verzorgen voor mensen met de ziekte van Parkinson. Zelf had ik toen nog geen enkel beeld bij die ziekte.”

Sandra en haar medestudenten verzorgden het concert, waarbij hun na afloop een bijzondere verrassing wachtte. “We liepen na afloop door de foyer, toen er meerdere mensen op ons afkwamen. Ze hadden tranen in hun ogen en bedankten ons voor het concert. Ze vertelden dat ze al jaren niet meer naar concerten durfden, omdat ze bijvoorbeeld wat beweeglijker zijn.”

Inspirerend multitalent

De ogen van de initiatiefneemster vonkelen terwijl ze spreekt. Ons gesprek voeren we terwijl we in Wilp wandelen over de dijk tussen de uiterwaarden en het dorp. We hebben al een aantal muzikale ontmoetingen gehad. Als dirigente en zangeres bij vocaal ensemble Faktor Twaalf als ook tijdens de repetities en een concert van The Celtic Tribe, eveneens in de dorpskerk van Wilp. Sandra is een inspirerend multitalent met een rijke bagage aan ervaring en ideeën, waarbij ze haast poëtisch kan omschrijven hoe intens een muzikale beleving kan zijn.

Want muziek is meer dan de aaneenschakeling van noten. Juist dát is hetgeen ze voorheeft met het aanstaande concert van 30 april. Een heus klankbad waarbij het haar ultieme wens is, dat de luisteraars zich daaraan over durven te geven. Hoewel de muzikale deelnemers al exact weten wat ze gaan uitvoeren, is er voor de luisteraars geen programma. Juist om geen houvast te hebben en je volledig over te kunnen geven aan de muziek van de avond.

Het Belevingsconcert

De aanvang van het belevingsconcert is 20.00 uur en zal tot ca. 21.15 uur duren. De muzikale deelnemers aan het concert zijn het 25-koppige Livinuskoor, Taco van dijk en Johanna Delgado – gitaar & zang, Bernard en dochter Mirte Zwiers met eveneens zang en Georgette Elders gaat het luisterpubliek laten kennismaken met klankschalen en voice healing. Sandra de Bruin bespeelt de vleugel én heeft de muzikale leiding.

Een Belevingsconcert dus, een klankbad speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson en uiteraard zijn hun begeleiders ook van harte welkom. Het concert wordt gratis aangeboden, waarbij maximaal 160 personen het concert kunnen bijwonen. Daarom is het noodzakelijk dat mensen zich van tevoren opgeven. Onderaan dit artikel wordt beschreven hoe dit te doen.

Subsidie en sponsoring

Het is de gemeente Voorst die voor dit belevingsconcert een geweldig subsidiebedrag beschikbaar heeft gesteld. “Vlak voor Corona had ik het plan al uitgewerkt toen de gemeente mij benaderde met de vraag naar mijn eventuele culturele plannen” aldus Sandra. Dankzij deze bijdrage kan het concert gratis worden aangeboden en is het tevens een hele fijne opsteker voor de cultuursector.

Na het concert wordt iedereen uitgenodigd om nog even te blijven om na te genieten met een hapje en een drankje. Ook dat wordt kosteloos aangeboden. “Jan Voortman van Professionals in NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) hoorde van mijn plannen en zei gelijk ‘dat betalen wij!’ Door de genereuze subsidie van de gemeente Voorst konden we de begroting sluitend krijgen en daarom bood Jan aan om de hapjes en drankjes te betalen.”

Aanmelding concert noodzakelijk

Mensen met de ziekte van Parkinson als ook hun begeleiders kunnen hun kaartje reserveren door een email te sturen aan livinuskoor@gmail.com en ook wanneer er nog vragen zijn, kan men zich richten tot de organisatie. Indien er extra faciliteiten nodig zijn, dan kan dit bij de aanmelding worden aangegeven.

woensdag 13 april 2022

Deel dit bericht