Eerste editie zomerschool smaakt naar meer

Twello- De Bibliotheek in Twello heeft afgelopen vier weken een zomerschool gehouden voor kinderen van statushouders. Deze kinderen, veelal afkomstig uit Syrië en Irak, draaien mee in het Nederlandse onderwijssysteem en zitten op verschillende basisscholen in Twello. Maar tijdens de zomervakantie zakt hun taalniveau onbewust weg. Doordat zij met hun ouders en anderen in de taal uit het land van herkomst spreken, beginnen zij het nieuwe schooljaar vaak met een taalachterstand.

Vier weken zomerschool
De bibliotheek in Twello besloot daarom een zomerschool te organiseren. Gedurende vier weken kregen kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar een gevarieerd lesprogramma voorgeschoteld dat hen op een leuke én leerzame manier de zomer door hielp. Aan de hand van verschillende thema’s gingen de kinderen aan de slag met hun woordenschat. In de eerste week hadden ze het over dieren en bezochten ze boerderij De Elshof in Wilp. De tweede week was een sportieve, de deuren van SV Twello openden voor de kinderen die zich daarop een hele middag in het zweet werkten. Vorige week bezochten maar liefst achttien zomerschoolleerlingen de brandweer in Klarenbeek en deze week stond in het teken van eten.

Taalonderhoud
De kinderen vertelden tijdens drie cursusdagen per week in het Nederlands over hun eigen huisdieren, de sport die zij beoefenen of het werk dat ze later willen gaan doen. Door met elkaar in gesprek te gaan en onder leiding van juf Elina dieper op de thema’s in te gaan, bleven de kinderen ongemerkt druk bezig met de Nederlandse taal. Hoewel zij natuurlijk ook gewoon vakantie hadden en dus veel ruimte kregen om lol met elkaar te hebben. De hilariteit tijdens oud-Hollandse spelletjes als bijvoorbeeld spijkerpoepen en zaklopen zal de kinderen nog lang bijblijven. Dat ze daar in het aankomende schooljaar over kunnen vertellen in hun Nederlandse klaslokaal, is een groot pluspunt. De kinderen zullen bij de start van het schooljaar veel profijt hebben van het feit dat ze deze zomer zo druk met de Nederlandse taal bezig zijn geweest.

Een groot succes
Het project zomerschool was niet mogelijk geweest zonder financiële steun uit het project Voorst Onder de Loep. Ook Rotary Club Voorst bleek van onschatbare waarde bij het plannen en organiseren van de verschillende uitjes. Deze eerste editie van de zomerschool was zo’n groot succes dat de editie van 2020 alvast in de agenda staat geschreven. Het zou fantastisch zijn als er dan weer zo’n hechte band ontstaat tussen de kinderen terwijl zij tegelijkertijd nuttig bezig zijn.

Officiële afsluiting
Maar eerst is het nog tijd voor de officiële afsluiting. Bent u benieuwd wat de kinderen allemaal gedaan hebben afgelopen weken of wilt u gewoon eens kennismaken met deze kinderen, hun ouders én de bibliotheek? Wees dan morgenmiddag 22 augustus welkom van 14.00 tot 15.00 uur in de bibliotheek aan het Marktplein.

woensdag 21 augustus

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws