Eerste onbemande streekwinkel van Nederland in Wilp gaat binnenkort draaien; toegang via app

Wilp- Met de plaatsing van de Pantry, een onbemande streekwinkel, heeft Wilp een landelijke primeur. Initiatiefnemer en Wilpenaar Lukas Lagerweij hoopt dat dorpsgenoten en andere liefhebbers over enkele weken hun voedingsmiddelen afkomstig uit de directe omgeving van Wilp in de Pantry kunnen kopen. Door Rudi Hofman

Het enige dat klanten hoeven doen, is de Pantry-app op hun smartphone downloaden en zich registreren. Vervolgens zien zij in de app welke streekproducten in de ‘voorraadkast’ (de letterlijke betekenis van het Engelse woord pantry) aanwezig zijn. Op elk gewenst moment kunnen zij door een QR-code te scannen naar binnen, hun voedingsmiddelen uitkiezen en scannen en ze daarna vanuit de ‘winkelmand’ in de app met iDEAL betalen.

Zonnepanelen

“Je kunt in de app ook zien welke boeren en andere bedrijven meedoen. We hebben bij hen filmpjes gemaakt, die we gaan monteren en in de Pantry vertonen”, zegt Lukas. De nu nog lege Pantry staat naast de pop-upwinkel op het terrein van Thumbs Up aan de Rijksstraatweg, is zeven meter diep en drie meter breed en heeft een puntdak met zonnepanelen.

De panelen zijn aangeboden door Beter Duurzaam Apeldoorn. Dit bedrijf is, net als alle andere betrokkenen, volgens Lukas zeer enthousiast over het Pantry-concept. “Ik heb nog geen enkele negatieve reactie gehoord”, zegt de Wilpse ondernemer.

Boerenprotest

Een brainstormsessie met vrienden heeft tot het idee voor een onbemande streekwinkel geleid. Lukas: “We komen al jaren elke donderdagavond bij elkaar om te vergaderen over leuke initiatieven - en voor de gezelligheid. Kort voor het eerste boerenprotest op het Malieveld in 2019 zaten we ook bij elkaar. Een vriend gaat met zijn vriendin en broer een boerderij overnemen. Het zijn echte vaklui en daar heb ik veel respect voor. Ze moeten alles vernieuwen van de stallen tot de melkrobot om straks klaar te zijn voor de toekomst.”

Het gesprek ging op een gegeven moment over de vraag hoe je als boer onafhankelijk van grote spelers zoals Albert Heijn en Friesland Campina voedingsmiddelen kunt produceren en afzetten. “We kwamen op streekproducten uit. Bij veel boerderijen staat een kraam met bijvoorbeeld eieren, maar als je ook vlees, groente en fruit nodig hebt, dan is het erg omslachtig om door het hele gebied te moeten rijden. Toen kwamen we op het idee om het aanbod te centraliseren.”

Subsidie

Nog dezelfde nacht is Lukas, die een achtergrond heeft als 3D-tekenaar, achter zijn computer gaan zitten om de eerste schetsen te maken. Van het een kwam het ander. Hij ging met zijn idee letterlijk de boer op, sprak met de bereidwillige gemeente, wist bij de provincie een subsidie los te peuteren en kreeg een donatie van een duurzaam architectenbureau.

Bonhof

Lukas’ vriendin Marjan Vugs - haar bedrijf heet VRMGVR.nl –en Hoogdesign in Deventer hebben samen de app en website ontwikkeld. Marjan voedt ook de sociale media met Pantry-nieuwtjes. Met zijn definitieve schetsen is Lukas naar Bonhof Metaaltechniek en Machinebouw in Wilp gestapt. Bonhof maakte de bouw- en werktekeningen. Aan de bouw van het prototype heeft Lukas zelf ook meegeholpen.

Boeren en andere producenten, zoals De Kribbe die sauzen gaat verkopen en Echte bakker Wil Gerrits, bepalen zelf de verkoopprijzen van hun streekproducten in de Pantry. Een percentage van de opbrengst gaat naar de Stichting Pantry Wilp, die door Lagerweij in het leven is geroepen. Het eerste jaar zorgen de producenten, zo is afgesproken, zelf voor de bevoorrading.

Breed aanbod

“Ik ben heel erg van de samenwerking en hoop dat de deelnemers met elkaar gaan bepalen hoe zij het hele jaar door hun eigen dorp kunnen bevoorraden. We willen een zo’n breed mogelijk aanbod, met veel variatie en passend bij het seizoen”, zegt Lukas. Klanten kunnen zich nu al verheugen op onder meer: kip-, rund- en varkensvlees, groente, fruit, brood, zuivel, eieren en sauzen.

Zonder supermarkt

In de loop van oktober moet de Pantry Wilp opengaan. Als het aan de initiatiefnemer ligt, blijft het hier niet bij, maar komen er in veel meer dorpen in het land onbemande streekwinkels. Het gaat dan in principe alleen om plaatsen zonder supermarkt: “Ik wil niet gaan concurreren met bestaande ondernemers”, besluit Lukas Lagerweij zijn verhaal.

Kijk voor de aan Pantry Wilp deelnemende boeren en andere bedrijven op: https://pantry.nl/.

woensdag 29 september 2021

Deel dit bericht