Eerste Tiny Forest in gemeente Voorst aangeplant op terrein van De Beele

Voorst- Bij De Beele in Voorst is donderdag door onder anderen jongeren van De Beele het eerste Tiny Forest in de gemeente Voorst aangeplant. Hiermee is een grote wens van Fred en Mirjam Hakvoort in vervulling gegaan. Het echtpaar, dat eigenaar is van Landgoed de Fliert in Wilp, gaf eind juni 2022 het minibos cadeau tijdens de feestelijke opening van het vernieuwde gemeentehuis. Door Rudi Hofman

Het Tiny Forest is ruim 200 vierkante meter groot, wat neerkomt op de oppervlakte van een tennisbaan. Voor het minbos zijn pakweg 600 bomen van tientallen verschillende inheemse boomsoorten geplant. Deze zullen binnen nu en drie jaar al tot een echt bos uitgroeien, zegt Fred Hakvoort. De minibosjes zorgen onder meer voor een hoge CO2-opname, grondverbetering en een grotere biodiversiteit.

Vlinderstruiken
In haar ontwerp van het terrein achter vso/zmok school De Bolster had landschapsarchitect Annerie van Daatselaar ook ruimte gecreëerd voor een strook met fruitbomen en bodembedekkers. Daarnaast hebben op verzoek van jongeren van De Beele tegenover het minibos ook vlinderstruiken een plek gekregen.

Het geheel is aangekleed met robuuste zitstammen en is openbaar toegankelijk. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om vanaf het aangrenzende klompenpad het Tiny Forest-terrein te betreden. Fred Hakvoort geeft aan dat ook scholen welkom zijn voor een educatief bezoek en dat hijzelf bereid is over het Tiny Forest te vertellen.

Voor de officiële openingshandeling tekenen Mirjam Hakfoort, Judith Hikkaduwage (projectmedewerker Kind & Natuur en Jongeren bij IVN) en waarnemend burgemeester Jan Willem Wiggers. Laatstgenoemde steekt daarna de handen uit de mouwen om samen met onder anderen Fred Hakvoort een meidoorn te planten.

In zijn toespraak geeft Wiggers aan dat in dit project veel belangrijke dingen samenkomen waaronder natuur, landschap, onderwijs en zorg. Vervolgens verwijst hij naar het A-Team, de populaire tv-serie uit de jaren tachtig, waarin teamleider Kolonel John ‘Hannibal’ Smith altijd zei: “I love it when a plan comes together.”

Verantwoordelijkheid pakken
“Het gaat niet alleen om de plannen, maar het gaat erom dat de planten (bomen, red.) de grond ingaan. Daarvoor heb je mensen nodig die de handen letterlijk uit de mouwen steken en jullie, familie Hakvoort, hebben dat gedaan. Jullie hebben de partijen bij elkaar gebracht en op een of andere manier het plan net dat zetje gegeven dat het nodig had. (…). Jullie pakken je verantwoordelijkheid niet alleen voor je eigen omgeving, maar gaan ook een stapje verder. Als iedereen dat zou doen, zou de wereld er iets mooier uit gaan zien”, spreekt de waarnemend burgemeester lovende woorden.

Fred Hakvoort vertelt dat hij en zijn vrouw de samenleving graag iets wilden aanbieden waar iedereen wat aan heeft, ‘dus niet alleen de grote maar ook de kleine mensen’. “IVN heeft daarin iets heel moois ontwikkeld waar ze apetrots op mag zijn. Er zijn inmiddels circa 200 Tiny Forests in Nederland en ik hoop dat dit er 1.000 worden.”

Tsunami’s
Aan de basis van het Tiny Forest-idee ligt de Japanse bomenprofessor Miyawaki. Met behulp van heel veel vrijwilligers werkte hij in eigen land aan bosherstel om zo toekomstige tsunami’s te kunnen weerstaan. De Indiase ingenieur Sharma nam zijn idee over en zette Tiny Forests in om in steden groene oases te creëren.

Steven Jans is directeur van De Bolster. Hij zegt het verrassend te vinden dat Japan Tiny Forests gebruikt om tsunami’s tegen te gaan. “Dat is hier ook wel eens aan de hand. In de hoofden van de jongeren is het vaak erg druk. Wellicht kunnen zij hier straks een rustige plek zoeken om die innerlijke tsunami’s te temperen.”

Rangers
Op het vrolijke informatiebord van ‘Tiny Forest Beelebos’ staat dat jongeren van De Beele en De Bolster het minibos gebruiken om in te ontspannen én te leren over de natuur. De Bolster-leerlingen worden opgeleid tot Tiny Forest Rangers, die het bosje gaan verzorgen en beschermen.

Het grondwerk, materialen en de bomen en struiken zijn beschikbaar gesteld door BKC Partner in groen en milieu in Zevenaar. Dit bedrijf wordt gerund door de zoon van het echtpaar Hakvoort.

Kijk voor meer informatie over de minibosjes op: www.tinyforest.nl.

woensdag 20 maart 2024

Deel dit bericht