‘Eetbare generatietuin’ begonnen bij Bosnodig

Voorst- Afgelopen week zijn kinderen van buitenschoolse opvang Ut Trepke bij Stichting Bosnodig aan De Riete in Voorst van start gegaan met het project ‘eetbare generatietuin’. Zij staken samen met de moestuinjuffen en een senior de handen uit de mouwen en plantten aardappelen, uien, bietjes, kolen en prei. Ook het aanleggen van de moestuinbedden, paden en het water halen, zorgde voor een leerzame en gezellige ochtend.

De eetbare generatietuin is een onderdeel van Bosnodig. Hierin doen kinderen samen met ouderen samen aan moestuinieren. Zo brengen ouderen hun ervaring en belangrijke kennis over op de jongste generatie én beleven zij met elkaar een heerlijke ochtend.

Waarom is moestuinieren belangrijk?

* voedsel verbindt mensen, want we eten immers elke dag

* verwondering staat centraal - van een zaadje naar een plant

* het is gezond, lekker én kostenbesparend om zelf je groente te verbouwen

* voedselverspilling tegengaan - je ervaart hoeveel energie het kost om te kunnen oogsten, hierdoor ga je zuiniger met voedsel om.

* voedsel van de toekomst

Educatie

Alle bij Bosnodig gebruikte zaden zijn biologisch en afkomstig van De Bolster in Epe. Het moestuinieren gebeurt op ecologische wijze. Op het ruim vier hectare grote terrein aan De Riete vormt educatie het centrale hart. Hier bevindt zich een grote moestuin, voorzien van een plek met bloemen en thee- en keukenkruiden. Aan het einde van de zomer heeft hier een diner plaats met verse groenten geoogst uit de moestuin en bereid met elkaar onder het toeziend oog van een professionele kok.

Kom helpen

Het project eetbare generatietuin is mede mogelijk gemaakt door het Delafonds, voor het verbinden van generaties. Bosnodig is dit fonds heel dankbaar. Zij is op zoek naar mensen die mee willen helpen met moestuinieren, hun kennis willen overdragen of willen helpen met het begeleiden van groepen.

Op maandag van 10.00 tot 12.00 uur wordt er sowieso in de moestuin gewerkt. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom. Wie voorkeur heeft voor een andere dag, kan daarover contact opnemen met Heleen Eshuis van Stichting Bosnodig via tel. 06-24749917 of per mail: info@bosnodig.nl.

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht