Etty Hillesum Centrum

Deventer- Etty Hillesum schreef van 1941-1943 een dagboek. Het was toen oorlog in Nederland en de Joden werden vervolgd en Etty was Joods, haar moeder was immers Joods, afkomstig uit Rusland, dus ze had geen keus. Maar wie denkt een spannend oorlogsboek te gaan lezen komt bedrogen uit. Etty schreef vooral over haar eigen ontwikkeling. In de twintig was ze een vrijgevochten redelijk intelligente vrouw met een rijk gevoelsleven.

En ze hield zielsveel van mensen en van het leven. De oorlog is wel aanwezig in haar schrijven maar vooral door de beperkingen die de Joden opgelegd krijgen en die ook haar raken en haar leven ingewikkeld maken. Over wat ze dacht, voelde en meemaakte lezen we. Over hoe ze in tijden van haat, wantrouwen, angst zich staande hield en van het leven bleef houden en toch vrij kon zijn lezen we.

In 1983 zijn de dagboeken voor het eerst uitgegeven en worden nog steeds over de hele wereld gelezen.

Vanuit de dagboeken van Etty Hillesum heeft Judith Koelemeijer een biografie geschreven. Tien jaar onderzoek ging eraan vooraf naar de mens Etty. Naar haar familie en haar vrienden. Feiten uit de oorlog legt ze naast fragmenten uit de dagboeken.

Deze biografie lezen wij in estafette voor op zondag 15 januari 2023, 105 jaar na de geboorte van Etty. Tijdens deze dag bent u van harte welkom om te komen luisteren naar dit prachtige boek. Medewerkers van het Etty Hillesum centrum en mensen uit Deventer lezen voor, elk steeds ongeveer een half uur. We starten om 7.30 uur ’s morgens en lezen door tot het boek uit is rond 22.30 uur. U bent van harte welkom, hoeft geen entree te betalen en kunt komen op elk gewenst ogenblik en ook weer gaan wanneer u wilt. Het enige dat we vragen is aandacht.

woensdag 11 januari 2023

Deel dit bericht