Feestelijke opening Rijksstraatweg

VOORST-

Zaterdag 21 december 2019 was het groot feest in Voorst. Na een jaar lang drukke werkzaamheden, wegafsluitingen en verkeershinder, was het dan eindelijk zover. De Rijksstraatweg is van een drukke verkeersader die het dorp letterlijk doormidden sneed, omgetoverd naar een gezellige dorpsstraat die het dorp weer verbindt.

Dit feit moest natuurlijk gevierd worden en dat is dan ook gebeurd. Werkelijk alle Voorsternaren hebben daar hun steentje aan bijgedragen. De verenigingen, de ondernemers en de bewoners zelf, iedereen was op de been om dit heuglijke feit met elkaar te vieren.
Met een lange, gezellige markt vanaf de kruising Rijksstraatweg/Tuinstraat tot de winkel van Voskamp werd de nieuwe Rijksstraatweg letterlijk door alle kraamhouders en bezoekers in gebruik genomen. Dat was een hele afstand, maar door mooie antieke tractoren, Unimogs en klassieke Saabs en lekkere hapkramen tussen de kramen op te stellen, was er altijd iets leuks te bewonderen of te snoepen.
De kinderen genoten van ritjes in de draai- en zweefmolen, ze konden spelen in een grote zandbak, ritjes maken met de ponywagen en smullen van een suikerspin! Verder was er voor iedereen een gratis oliebol en gratis lekkere hapjes en drankjes tijdens de officiële opening. De prijswinnaars van de kleurwedstrijd waren in de verschillende leeftijdscategorieën: 1e Feline Sarink, 2e, Koen Koenders, 1e Bram Ilbrink, 2e Lola Witteveen, 1e Mirte Oostenbroek, 2e Luuk Rooks. Alle deelnemende tekeningen konden bewonderd worden in de centrale tent.
Voordat de burgemeester van Voorst, de heer Jos Penninx en de gedeputeerde van Gelderland, Jan Markink, hun openingswoorden konden spreken, werd de bevolking verrast met een multiculturele buikdansvoorstelling door Patricia Huisman. Dit spectaculaire optreden was bedoeld om de cultuurverschillen tussen de ene en andere kant van de weg symbolisch in één keer te overbruggen. En dat is gelukt! Na de woorden van Teun Baartman namens de organisatie, was het tijd om de weg te openen: de burgemeester knipte een breed lint door, met assistentie van de prijswinnende kinderen. Toen mochten ze op de ponywagen een ritje maken over de nieuwe Rijksstraatweg. Hiermee was het officiële gedeelte afgesloten. De honderden bezoekers waaierden uit over de markt, tot het donker werd.
Onder de tent draaide de hele middag een presentatie van de Oudheidkundige Kring Voorst met beelden van de oude Rijksstraatweg door de jaren heen. Muzikale medewerking werd verleend door de eigen Voorster Spekboeren en Midwinterhoornblazers uit ‘s Heerenberg. Hulde aan de spelers, die ondanks de koude wind hun instrument nog wisten te bespelen! Hun bijdrage was een mooie verhoging van de feestvreugde.
De organisatie heeft met veel bezoekers en kraamhouders gesproken en kan terugzien op een zeer geslaagd openingsfeest. Dit feest - met zoveel mogelijk gratis activiteiten/lekkers ter compensatie van alle overlast door de werkzaamheden - was mogelijk gemaakt door een grote subsidie van de gemeente Voorst en een aantal andere sponsoren. De weg is prachtig geworden, daar zijn alle bewoners het roerend over eens. Maar ze weten ook dat een weg alleen niet genoeg is. Een veel gehoorde uitspraak was dan ook: “De rest moeten we samen doen, en dat gaat lukken ook!”

woensdag 8 januari 2020

Deel dit bericht