Fotoboek geeft fraai inkijkje hoe inwoners van Voorst het leven in coronatijd beleven

Voorst- Door het fotoboek ‘Voorst in tijden van corona’ aan te schaffen, hebben inwoners van het dorp de kans een uniek naslagwerk in hun bezit te krijgen. Het unieke zit hem in de combinatie van de fraaie foto’s en openhartige verhalen over hoe Voorstenaren dit door lockdowns en andere beperkende maatregelen gedomineerde coronatijdperk beleven. Door Rudi Hofman

Het is aan de creatieve breinen van Eva Liem en Aukje van Rossum te danken dat dit project succesvol tot stand is gekomen. Daarnaast mag ook zeker de naam van Rutger de Vries (De Vriesch Originals) niet onvermeld blijven; de vriend van Eva tekende voor de stijlvolle vormgeving.

Klik
Eva en Aukje ontmoetten elkaar voor het eerst op 8 maart 2020 tijdens een bijeenkomst in Zutphen in het kader van Internationale Vrouwendag. “We hadden meteen een klik met elkaar”, zegt de aan de Rijksstraatweg in Voorst wonende Eva. De Zutphense Aukje verdient haar brood als fotograaf.

Toen Eva zei dat zij graag wilde vastleggen hoe haar dorpsgenoten ‘het bijzondere stukje geschiedenis’ - oftewel de coronacrisis - ervaren, reageerde Aukje enthousiast. Op dat moment realiseerden de vriendinnen zich nog niet welke enorme berg werk zij zich op hun hals haalden.

Oproep
Eva plaatste vervolgens een oproep in het Voorster Nieuws en op Facebook. Hierin gaf zij aan dat er een fotoboek over het dorp Voorst zou komen en dat zij benieuwd was wat corona voor inwoners heeft betekend. Zij benaderde zelf ook een aantal personen van wie zij dacht dat die wel wilden meewerken.

De oproep leverde tientallen persoonlijke verhalen van Voorstenaren op. Deze zijn zoveel mogelijk ongewijzigd in het boek opgenomen. Wel is er met een zorgvuldig eindredactioneel oog naar gekeken. In enkele gevallen, zoals bij de brandweer Voorst, meneer Kroon aan de Wilhelminaweg en kettingzaagkunstenaar Thomas Weijenberg tekende Eva zelf de verhalen op, omdat de personen in kwestie daar de voorkeur aan gaven.

Behoefte aan praatje
Samen met Aukje bezocht Eva in 2021 in totaal ruim veertig adressen in Voorst. Vooraf hadden ze gedacht dat het alleen een kwestie was van een aantal foto’s maken en dan door naar het volgende adres. Maar vrijwel overal waar zij aanbelden, vroegen de bewoners de twee om binnen te komen. “Dan merk je dat mensen de behoefte hebben hun verhaal te vertellen en om een praatje te maken”, zegt Eva.

woensdag 12 januari 2022

Deel dit bericht