Geheimzinnige vondelkoek bij Gasterij de Patron

Twello- Nu restaurant bezoek weer tot de mogelijkheden behoort, heeft Gasterij De Patron in Twello iets leuks voor u in petto. Bij bestelling van een kop koffie of thee krijgt u een geheimzinnige vondelkoek aangeboden.

​Hard van buiten, zacht van binnen. Dat is het kenmerk van de Vondelkoeken. De basis voor de lekkernij werd gelegd door Frans Ruhof, die bekend stond om zijn speculaaskoeken in de koekstad Deventer.

„In de tijd dat mijn opa nog bakker was kenden slechts twee bakkers in Nederland het recept”, zegt kleinzoon Gijs Ruhof. „Hij wilde het recept zelfs niet met mij delen in eerste instantie. ‘Ik neem het recept mee het graf in’, zei hij altijd. Maar ik had de bakkersopleiding gedaan aan het ROC van Twente in Almelo en wilde de koeken van opa graag bakken. Uiteindelijk gaf hij me het recept toch.” Waar de naam vandaan komt? „Omdat opa de bakkerij vroeger had aan de Joost van den Vondellaan in Deventer heette het Vondelspeculaas. Ik koos voor de naam Vondelkoeken.”

Topkok Jonnie Boer

De oorspronkelijke receptuur paste Gijs aan. Speculaaskruiden werden vervangen door ingrediënten zoals onder meer szechuanpeper, kruidnagel en steranijs. Hierbij kreeg hij professioneel advies van chef-kok Jonnie Boer, de eigenaar van het toprestaurant De Librije in Zwolle. De Vondelkoeken gaan inmiddels als warme broodjes over de toonbank. Ze zijn er inmiddels in acht smaken. Ruim twee jaar nadat Gijs de eerste exemplaren de oven inschoof bakt hij nu liefst 600 koeken per dag. Fikse koeken, want ze wegen 250 gram per stuk. Ze worden in de hele regio verkocht; in winkels, bij cateringservices en in horecazaken.

In Twello zijn ze vanaf heden bij de Patron verkrijgbaar (op de foto eigenaar Ronald Lieferink trots met de aardbeienkoek van Vondelkoeken.)

Bij de koffie ontvangt u een stukje van 16 gram bij de koffie. Voor de vaste gasten van de Patron alle 8 smaken die Vondelkoeken heeft worden hier gerouleerd dus de vaste gast ontvangt altijd een ander koekje bij de koffie.

Wilt u thuis genieten van deze bijzondere Vondelkoeken dan ze verkrijgbaar bij de Zuivelhoeve in Twello kopen (250 gram).

woensdag 9 juni 2021

Deel dit bericht