Gelre scouts weer thuis van Wereldjamboree in Zuid Korea

Twello- En dan ben je tussen de 14 en 18 jaar, en ga je gewoon een aantal weken naar de andere kant van de wereld naar een internationaal kamp: de Wereldjamboree. De jeugdleden Femke en Lianne van scouting Gelre Groep uit Twello pakten deze kans en ook Anniek als IST-er (Internationaal Service Team en ooit zelf deelnemer).

World Scout Jamboree
De World Scout Jamboree is het grootste scouting evenement ter wereld. Het wordt 1x in de 4 jaar gehouden. Als scout kun je maar 1x in je leven deelnemen, want je mag alleen mee doen als je tussen de 14 en 18 jaar oud bent. Dit jaar was van 1 tot 12 augustus de (25e) Wereldjamboree in SaeManGeum in Zuid Korea. Er waren ongeveer 50.000 deelnemers vanuit 160 landen, waarvan uit Nederland 1260 jeugdleden en 753 begeleiders. Alle scouts hebben een “troep” als basis. Een troep bestaat uit 36 scouts en 4 leid(st)ers. Een gigantische organisatie om dit allemaal in goede banen te leiden. Gedurende het kamp nemen de scouts deel aan vele activiteiten en maken ze kennis met andere nationaliteiten en ontstaan mooie vriendschappen. Maar dit jaar verliep het toch deels anders.

Gelre scouts uit Twello
Femke en Lianne zijn de uitdaging aangegaan. Ze hebben er heel hard voor gewerkt om deze reis te kunnen betalen. Maar het was een fantastische ervaring die ze voor geen goud hadden willen missen! Hieronder leest u een korte weergave van hun vele, vele belevenissen.

De reis naar Korea heeft veel indruk gemaakt, het was de meest bijzondere reis die ze ooit hebben gemaakt. Eerst gingen de scouts naar de verzamelplaats. Ze zeiden gedag tegen hun ouders en het avontuur begon. In Zuid Korea gingen de scouts eerst een week in en rondom Seoul de toerist uithangen. Ze hebben de Koreaanse cultuur goed leren kennen, ook doordat ze bij inwoners thuis kwamen. De Koreanen vonden het heel bijzonder wat de scouts deden. Lianne en Femke hebben er erg van genoten om Korea zo te ontdekken en vonden het een heel gaaf land!

Water en zon
Na deze introductie was het tijd om naar de Jamboree te gaan. In verband met wateroverlast werd dit een dag uitgesteld. Erg leuk en indrukwekkend was het toen iedereen naar de openingsceremonie liep en iedereen liedjes van hun eigen land zong. Iedereen was zo blij! En er was een enorm saamhorigheidsgevoel.
Op de tweede dag kregen de scouts te horen dat het merendeel van de activiteiten niet doorging vanwege een hittegolf. Maar gelukkig deed de Koreaanse organisatie veel om het toch nog een beetje comfortabel te maken. Zo kregen de scouts zonnebrand, veeeel water, oploszakjes voor extra zouten en mineralen, paraplu’s tegen de zon ect. Er waren ook veel schaduw tunnels waar je rustig kon zitten en kletsen en scoutingspulletjes kon ruilen (bij scouting wordt dit “swoppen” genoemd). Lianne en Femke bleven het contact zoeken met andere scouts en hebben er veel vrienden gemaakt.

Tyfoon
Net toen alles goed leek te gaan werd aangekondigd dat er een tyfoon aan kwam en dat heel de jamboree werd geëvacueerd, want het was niet veilig om in tentjes te blijven slapen. Binnen een dag was alles opgeruimd en vertrokken de scouts met bussen. Enkele scouts waren verdrietig, maar de meeste waren ook wel blij dat ze uit de enorme zandbak weg gingen. Femke en Lianne werden samen met 18 andere Nederlandse troepen geplaatst op een universiteitscomplex, een veilige plek in de omgeving van de hoofdstad Seoul. Ze sliepen op een comfortabele campus en hadden het erg goed! Niet iedereen had dat, sommige moesten met veel mensen in een gymzaal slapen. Maar voor de groep waar Femke en Lianne zaten was een leuk alternatief programma in de omgeving van de universiteit. En…het vrienden maken ging gewoon door.

De sluitingsceremonie ging gelukkig door alleen dan in een groot stadion. Dit was erg leuk. Voordeel van in een stadion is dat je veel beter kon zien hoe veel mensen het eigenlijk zijn (50.000)! Al met al een onwijs gaaf en bijzonder avontuur volgens Femke, dat ze voor geen goud had willen missen!

Ondanks de regen, de hitte en de evacuatie was het Lianne’s beste ervaring ooit! Ze heeft er veel geleerd en veel vrienden aan over gehouden. Femke vult aan dat er een enorm saamhorigheidsgevoel was. Ze vond dit heel indrukwekkend. Het was bijzonder te ervaren dat ondanks de hitte en de evacuatie iedereen er het beste van heeft gemaakt (en dat is meteen ook een van de kernpunten van scouting: niet bij de pakken neer gaan zitten, maar positief blijven).

Scouting Gelre Groep Twello

Dat is scouting: je grenzen verleggen, avonturen beleven en vriendschappen maken. Je kunt lid worden vanaf 5 jaar. Meer weten? www.gelregroep.nl / www.facebook.com/ScoutingTwello Maar pas op: scouting is niet voor watjes!

Vragen? Mail naar info@gelregroep.nl , de gezelligste scoutinggroep!

woensdag 23 augustus 2023

Deel dit bericht