Gemeente Voorst bedankt alle vrijwilligers Entente Florale Europe

‘Onze werkwijze week af van die van anderen’ De sfeer is feestelijk op het gemeentehuis, wanneer op woensdag 16 oktober jl. de diverse groepen vrijwilligers en/of hun vertegenwoordigers aanwezig zijn op uitnodiging van gemeente Voorst. Onlangs was het voorpaginanieuws; gemeente Voorst is de groenste gemeente van Europa en kreeg hiervoor op 28 september de gouden plaquette uitgereikt door de internationale jury. Het succes is mede te danken aan de bijzonder goede samenwerking met ruim 500 vrijwilligers. Tijd om ook daar even bij stil te staan en cadeautjes uit te delen.

Trotse burgemeester

Burgemeester Jos Penninx is trots op ‘zijn’ gemeente Voorst, het groene hart van de stedendriehoek. “Al jaren is er aandacht voor de inrichting van openbare ruimten, het algemeen belang van goede lanen, boomstructuren, fraaie tuinen en openbaar groen. Als het er goed uitziet, dan gaan mensen zich ook goed gedragen!” aldus de burgemeester. Het leven in de gemeende Voorst is goed en dat werd gezien door de jury. Het zichtbare groen en de bloembakken werden zelfs uitmuntend genoemd, waarbij tevens grote waardering voor de aanpak en samenwerking. Een platte organisatie, veel participatie en daarmee een uitnodiging naar de inwoners.

Werken vanuit hart, handen en hoofd

Verrassend vond de jury, dat Voorst de gemeente is van de integrale aanpak met voeten op de grond en geen papier. Ben Roeterd, Senior Groen Natuur en Landschap bij gemeente Voorst, gaat tijdens zijn toespraak wat dieper in op die kenmerkende wijze van werken. “Onze werkwijze week af van die van anderen. We hadden geen dikke boekwerken en kaarten, we hebben laten zien dat we het vanuit het hart doen, met onze handen en het hoofd!” Hij denkt dat vooral dít het verschil heeft gemaakt in vergelijking met de andere dorpen welke meedongen naar Goud.

Kritische noten

Er zijn ook kanttekeningen van de jury, welke ter harte worden genomen. Het ecologisch beheer moet beter. Door bezuinigingen heeft groen plaatsgemaakt voor gazons en een deel daarvan zal er straks weer anders uit gaan zien. “Dit moeten we ook samen met de burgers doen.” Vervolgens stelt Ben Roeterd de vraag “waarom maaien we nog zoveel gazon? Minder maaien is meer bloemen!” en “rijk en provincie moeten daar over meedenken en wij gaan ze motiveren” aldus de enthousiaste Senior Groen.

Cheques voor de vrijwilligers, bomen voor de dorpen

“Aan de top komen is één, aan de top blijven is twee” en daarvoor zijn de vele vrijwilligers hard nodig, wat ook expliciet door de jury werd benoemd. Burgemeester Penninx dankte dan ook iedere vrijwilliger, voor de inzet van de vele jaren én tijdens de jurydagen. De diverse vertegenwoordigers van de groepen vrijwilligers kregen allen een cheque van 250 euro aangeboden. Tevens krijgt iedere dorpskern van gemeente Voorst een lindeboom aangeboden, welke in overleg met de betreffende organisatie in de dorpen een mooie plek zullen krijgen.

woensdag 23 oktober 2019

Deel dit bericht