Groep 5/6 van De Wiekslag hangt aan lippen van excentrieke kinderboekenschrijver Aby Hartog

Voorst- ‘Miro & Tesla kiezen een beroep’, zo heet het meest recente kinderboek van Aby Hartog. Dit sluit perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek ‘Worden wat je wil’, maar dat is puur toeval, vertelt de Amsterdamse kinderboekenschrijver deze vrijdag tijdens zijn bezoek aan openbare basisschool De Wiekslag in Voorst. Door Rudi Hofman

Na zijn entree in het lokaal van groep 5/6 toont Aby (spreek uit Eby) de kinderen enkele kastanjes, die hij even daarvoor buiten van de grond heeft geraapt. “Ik houd van kastanjes, maar haal altijd door elkaar welke je nou wel of niet kunt eten.”

Met deze binnenkomer heeft de Amsterdammer meteen de 21 leerlingen van juf Ellen voor zich gewonnen. Daarna leest hij het verhaal voor van Miro en Tesla die uitproberen of het ‘beroep’ van bankovervaller iets voor hen is. De bankdirecteur speelt het spel leuk mee, maar uiteindelijk vertrekken de twee zonder buit.

Bruggetje

Als de schrijver/illustrator vraagt welke beroepen de leerlingen allemaal kunnen noemen, volgt een stortvloed aan voorbeelden variërend van een dierenarts tot voetballer en van een turner tot ‘iets met kunst’. Aby gebruikt dat laatste slim als bruggetje om het verhaal voor te dragen waarin Miro en Tesla uitproberen of het kunstenaarschap hen bevalt. Hiervoor beschilderen zij ’s nachts hun slapende ouders met make-up…

Zelf draagt Aby geen make up, maar zijn grijze ‘professorhaar’, roze stropdas en verschillende kleuren sokken, maken hem sowieso tot een kleurrijke verschijning. De schrijver zegt het heel leuk te vinden om tijdens de Kinderboekenweek over kinderboeken en zijn werk te vertellen. Dit jaar bezoekt hij tien scholen.

Hoofdpersoon

“Hoe kom je op die gekke ideeën”, vraagt een jongen achterin het lokaal. “Oei, dat is een goede vraag. Je moet eerst een hoofdpersoon hebben anders gebeurt er niets. Wat mij helpt, is bij alles de vraag te stellen: ‘Wat zou er gebeuren als…’. Die vraag kan werkelijk overal over gaan. Daarna probeer ik een soort filmpje in mijn hoofd te laten afspelen. Als ik het even niet meer weet, kijk ik naar tekenfilms of ga ik naar de dierentuin voor nieuwe inspiratie.”

Als een meisje vertelt dat ze later vanmiddag naar haar opa en oma gaat, draagt Aby het verhaal voor van Miro en Tesla die in hun zoektocht naar een fijn beroep spelen dat zij de bejaardenverplegers zijn van hun eigen opa en oma.

Net als in zijn kinderboeken (“ik heb er 22 gemaakt”) bewijst de schrijver ook in zijn omgang met kinderen over humor te beschikken en haarfijn aan te voelen hoe hij zijn jonge publiek bij de les kan houden.

Niet één keer wordt het tijdens zijn optreden in Voorst rommelig of chaotisch. De leerlingen hangen aan zijn lippen en stellen tientallen vragen. Misschien wel de leukste vraag komt van Bryan: “Heb je een handtekening?’’

Aby Hartog krabbelt vervolgens voor alle kinderen een handtekening op een vel papier. Naast dit persoonlijke aandenken trakteert hij de groep op een dikke stapel ansichtkaarten die van zijn kinderboeken zijn gemaakt. Een ding is zeker: de Amsterdammer heeft er 21 nieuwe fans bij!

woensdag 20 oktober 2021

Deel dit bericht