Grote variatie kenmerkt aanbod in ‘Antiek- en Brocantehal’ van Wil Melenhorst

Twello- Wat hebben Friese staartklokken, Japans Satsuma-porselein, comtoiseklokken, herinneringsborden, Deventer printjes, koperen appelketels (van voor 1850) en oude leesplankjes met elkaar gemeen? Ze zijn sinds kort allemaal te koop in de ‘Antiek- en Brocantehal’ bij Melenhorst Klokken en Antiek in Twello. Door Rudi Hofman

Het gaat hier om een initiatief van Wil Melenhorst (72). Met toestemming van zijn zoon Sander en diens vrouw Marlies - sinds 2015 zijn zij de eigenaren van de zaak - besloot Melenhorst senior eind vorig jaar een ruimte achter in de winkel te gaan renoveren om hier delen van zijn verzamelingen antiek, brocante en kunst onder te kunnen brengen.

Groot liefhebber

“De renovatie was plusminus twee maanden geleden klaar. Toen heb ik naar eigen ontwerp een mooie designtafel gemaakt en vervolgens ben ik de ruimte gaan inrichten. Mijn vriendin heeft me hierbij geholpen”, zegt Melenhorst senior. Wil is al heel lang een groot liefhebber van antiek en bijzondere klokken. In 1979 begon hij aan huis een antiekschuur en in 1985 opende hij de huidige winkel aan de Rijksstraatweg. Deze runde hij tot zeven jaar geleden.

“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, antwoordt Wil welhaast verontschuldigend als hem naar het hoe en waarom van de Antiek- en Brocantehal wordt gevraagd. In de afgelopen decennia bouwde hij verschillende mooie verzamelingen op die lagen te verstoffen bij hem thuis (hij woont boven de winkel) en in een externe opslag.

Bij het betreden van de Antiek- en Brocantehal valt direct de enorme variatie op. In het oog springt een groot, kleurrijk portret van de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar. De maker is de in 2001 overleden kunstenaar Axel Kreher. Hij behoorde tot de groep Meta Realisten waarvan Meldenhorst meerdere werken bezit.

Gunstige tijd

Indrukwekkend is de grote collectie Friese staartklokken die keurig op een rij aan een lange wand hangen. Voor de liefhebbers is de tijd zeer gunstig om een of meer exemplaren aan te schaffen. Waar een mooie Friese staartklok vroeger duizenden euro’s kostte, is een compleet exemplaar nu al vanaf 300 euro te koop. Hier komt nog wel zo’n 1000 euro aan restauratiekosten bij, rekent Wil voor.

Alleen Melenhorsts verzameling ‘Hertjes van Van Meegeren’ heeft nog geen plek op zijn afdeling in de winkel gekregen. Kunstschilder en meestervervalser Han van Meegeren tekende ooit binnen tien minuten een hertje (feitelijk een reetje, red.) waarbij hij het speelhertje van prinses Juliana als voorbeeld gebruikte.

Zoete broodjes

De herdrukken van deze en andere door Van Meegeren gemaakte hertjesafbeeldingen gingen als zoete broodjes over de toonbank: ‘Ze hingen voor de Tweede Wereldoorlog in tienduizenden huiskamers: de hertjes van kunstschilder Han van Meegeren. De tekeningen van het jong, alleen of met zijn moeder samen, werden in grote oplages gedrukt’ (bron: historischnieuwsblad.nl).

Drempelverlagend

Wil Melenhorst vraagt voor zijn antiek, brocante en kunst geenszins de hoofdprijs: “Ik hoef er niet zelf aan te verdienen, het is voldoende als mijn zoon en zijn vrouw een kleine marge overhouden. Mooi is sowieso dat de Antiek- en Brocantehal drempelverlagend werkt; klanten durven nu nog makkelijker de winkel binnen te stappen.”

De Antiek- en Brocantehal bij Melenhorst Klokken en Antiek aan de Rijksstraatweg 167 in Twello is net als de winkel zelf wekelijks geopend van woensdag tot en met zaterdag.

woensdag 29 juni 2022

Deel dit bericht