Herdenking 4 mei bij monument “De Propeller”

Klarenbeek- Op woensdag 4 mei werd ’s avonds om 19.00 de jaarlijkse herdenking gehouden bij het monument ‘De Propeller’ in Klarenbeek. Er was veel belangstelling, waaronder veel leerlingen van de basisscholen De Dalk en De Kopermolen.

Namens het comité 4 mei herdenking en Klarenbeeks Belang heette de heer Mascini alle aanwezigen welkom. Naast alle slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog werd ook stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne.

De heer Driessen werd als buurtbewoner uitgenodigd een bloemstuk neer te leggen bij het monument om de vijf omgekomen vliegeniers van de Wellington bommenwerper te herdenken. Dit terwijl de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums het nummer “Abide With Me” speelde. De directrice van De Kopermolen verwoordde in een korte samenvatting wat er in de nacht van 30 op 31 mei 1942 gebeurde met de bommenwerper en zijn bemanning in Klarenbeek.

Na 1 minuut stilte werd door iedereen het 1e couplet van het Wilhelmus meegezongen.

Door 3 leerlingen van groep 8 en hun leerkracht werden 4 gedichten voorgelezen. Drie leerlingen van groep 8 van De Dalk legden namens de beide scholen een bloemstuk bij het monument. De andere leerlingen en enkele aanwezigen legden hierna een witte bloem of bloemen neer.

Tot slot werd door mevrouw Roosenboom postuum een brief aan de bemanning van de bommenwerper voorgelezen. In de brief werd de bemanning bedankt voor de vrijheid die zij ons met hun leven gegeven hebben.

Als afsluiting van de herdenking speelde het lid van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums het nummer “Highland Cathedral”.

(Op de Facebookpagina van Dorpscontactpersoon Klarenbeek kan de herdenking nog teruggekeken worden).

woensdag 11 mei 2022

Deel dit bericht