Huisartsenechtpaar Smit nu thuis in Klarenbeek

Klarenbeek- Na een inwerkperiode nam per 1 januari 2012 het huisartsenechtpaar Gijs Smit en Machteld Smit-Bogchelman de huisartsenpraktijk van familie De Jong aan Hoofdweg 88 te Klarenbeek over. Afscheid Het na 26 jaar afscheid nemend echtpaar Roelof en Lies de Jong zijn per 1 januari 2012 met pensioen en beiden zeiden vol vertrouwen bij hun afscheid: “Er staat opnieuw een zeer enthousiast huisartsenechtpaar klaar om aan de slag te gaan: Gijs Smit en Machteld Smit - Bogchelman.” Het echtpaar De Jong is ondertussen verhuisd naar Hoog Soeren.Ook dokter Van den Bos vertrok per genoemde datum en apothekersassistente Carla Brouwer ging met pensioen.

Gijs en Machteld
Gijs Smit is geboren en getogen in Bleskensgraaf. Een klein dorpje in de Alblasserwaard.
Machteld Smit is groot geworden in Leek, gelegen in de provincie Groningen.
Beiden hebben hun studie geneeskunde gedaan aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens hun werkzaamheden in het Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam. Inmiddels zijn ze nu ruim vier jaar getrouwd en de trotse ouders van twee zonen; Koen nu drie jaar en Huib één. Gijs heeft enkele jaren in de chirurgie gewerkt en Machteld in de gynaecologie. Enkele jaren geleden besloten beiden om huisarts te worden. Zij hebben hun opleiding tot huisarts gedaan in Nijmegen. Op dat moment woonden zij al in Arnhem. Het echtpaar heeft altijd al de wens gehad om samen een plattelandspraktijk over te nemen. Ze houden van de gemoedelijke sfeer en de vrijheid van de natuur. Ze zijn dan ook erg blij met de kans die hen gegeven is.
Inwerkperiode / Eerste indrukken
Vanaf november zijn de doktoren aan het inwerken en zijn medio december verhuisd naar de Hoofdweg 88. De inwerkperiode verliep soepel. De sfeer is goed. Zij voelen zich heel erg welkom en thuis in Klarenbeek. Dat bleek ook tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Rode Kruis.
Heden / Tegenwoordig
De eerste twee weken verliepen zonder noemenswaardige problemen, maar betreft wel een drukke periode. Door de overname moet er toch nog veel geregeld worden, maar de patiëntenzorg staat daarbij bovenaan en worden de patiënten goed geholpen. De patiënten willen hun kennismakend verhaal kwijt en de doctoren lopen daarom in beginsel even uit. Begin maart wordt er overgegaan naar een nieuw computersysteem. Als aanvang betekent dit dat de praktijk 24 januari en 2 maart dicht is. De praktijkondersteuner voor diabetici Annemiek de Haas gaat 9 februari in een andere praktijk dichter bij thuis werken (Borne: uur rijden). Voor opvolging wordt gezorgd. Er gaat pas wat veranderen als de nieuwbouw er is. Gedacht wordt aan uitbreiden van bloedprikken, COPD-zorg, et cetera. Verder wordt gedacht aan een psychologen spreekuur in de avonduren. Er wordt een verbeterplan voor de zorg van ouderen opgezet.
Nieuwbouw
Gezondheidscentrum Klarenbeek

De praktijkruimte aan de Hoofdweg is te klein geworden. Zo is er o.a. voor de speciale praktijkondersteuners geen ruimte voor mensen met diabetes of met psychische klachten. De al langer bestaande plannen voor een nieuw Gezondheidscentrum, op de plaats van het huidige oude wijkgebouw, gaan Gijs en Machteld samen met fysiotherapeut Caspar van der Hooft realiseren, maar dat zal nog wel een jaartje duren. Streven is dat het centrum voor eind 2012 wordt gerealiseerd. De werkzaamheden zijn ondertussen al begonnen.
Nieuwe mogelijkheden Klarenbeekse fysiotherapeut Caspar van der Hooft
Caspar van der Hooft is inmiddels 20 jaar actief als fysiotherapeut in Klarenbeek (sinds januari 1992). Mirjam van Schaik is sinds april 2006 werkzaam in de praktijk, ook als fysiotherapeut. In het nieuw geplande gezondheidscentrum is een deel ingericht voor de fysiotherapie en een deel voor de huisartsen. De nieuw geplande fysiotherapie zal een ruime oefenzaal en drie behandelkamers bevatten, wat o.a. de volgende mogelijkheden biedt: uitbreiden fysiofit, groepsbehandelingen / beweegprogramma’s fysiotherapie (denk aan diabetes, COPD, adipositas (overgewicht) bij volwassenen en kinderen) en bijvoorbeeld een sportspreekuur samen met huisarts. Er is ruimte voor andere paramedici om zich voor één of meerdere dagdelen te vestigen. Denk aan o.a. oefentherapie Mensendieck / Cesar, ergotherapie, podotherapie en logopedie.
Rode Kruis
Evenals het voorgaande huisartsenechtpaar zullen Gijs en Machteld zich ook inzetten voor het Nederlandse Rode Kruis afdeling Voorst. Het nieuwe huisartsenechtpaar Machteld Smit-Bogchelman en Gijs Smit voelen zich thuis in Klarenbeek.

woensdag 18 januari 2012

Deel dit bericht