IJsclub Terwolde bestaat 100 jaar!

Terwolde- Notulen zijn er niet bijgehouden in de eerste twee jaren van het bestaan van IJsclub Terwolde. Het eerste jaarverslag dateert van 22 november 1923. Een receptie wordt er op 27 februari 1971 gehouden bij het toenmalige ‘Dorpszicht’ in Terwolde, de club bestaat dan vijftig jaar. Inmiddels is de formele datum van het 100-jarig bestaan gepasseerd, waar wat minder ruchtbaarheid aan werd gegeven. Echt vieren was immers niet mogelijk. Maar de flinke koude van februari 2021 was wel een cadeautje voor de jarige, want er kon worden geschaatst! Tevens kan er op 3 oktober a.s. een nostalgische wandeling worden gemaakt.

Ze zijn de oudste bestuursleden en gingen in die functie afgelopen februari ‘met pensioen’. Gert Lammersen (75) en Jan de Weerd (72), beiden ca. 45 jaren actief geweest in het bestuur van IJsclub Terwolde. En hoewel we niet álles kunnen achterhalen uit die tijd, is het een rijkdom om met deze twee mannen aan tafel te zitten om te praten over vroeger en nu. Over natuurijs, strenge winters, grachten, sneeuwschuiven en ‘het weer’ anno nu. “Als we een week per jaar kunnen schaatsen, zijn we al tevreden”.

Het bestuur
Zo is er veel veranderd in de wijze van besturen. De piramide van toen met aan de top de voorzitter en ‘de baas’ is vervangen door een democratisch model, waarin zaken gezamenlijk worden overlegd en besloten. Ook was het vaker het geval, dat het besturen over ging van vader op zoon. Daar zaten ook boeren bij. “Boeren hadden in de winter relatief gezien wat minder te doen en dus hadden ze tijd voor de ijsclub” aldus Jan. “Iemand in loondienst kan niet zomaar tegen z’n baas zeggen; ik ga weg want er moet gewerkt worden op de ijsbaan.” De heren zijn nu afgetreden, er is doorstroming in het bestuur en er is een nieuwe toekomst.

Toen de ijsclub een eeuw geleden werd opgericht, waarbij vergaderingen plaatsvonden in café Het Kleine Blokhuis maar volgens de heren ook bij ‘Nötteboom’, beiden gelegen aan de Bandijk in Terwolde, was er nog geen sprake van een ijsbaan. Door de jaren heen kon er geschaatst worden op bijvoorbeeld De Ank tegenover café Roeterdink (Nötteboom) t.h.v. Wijkseweg, op de Schrijverskolk in het dorp, de mijntjes aan de Zeedijk, op het kanaal en zelfs op de gracht in het dorp. Ook op De Scherpenhof kon worden geschaatst, maar of dit alleen op de inham was of ook elders, is een klein vraagteken.

De ijsbaan
De grote weide aan de Kadijk ter hoogte van de vroegere ‘Benendokter van Terwolde’ is er ongeveer net zolang als dat Gert en Jan bestuurslid zijn. Jan: “Je hebt een stuk grond en daar gooi je water in”. Maar is het echt zó eenvoudig? Zodra er sprake is van winterse temperaturen, wordt het veld inderdaad onder water gezet, zo’n 50 centimeter. “Als het half kan en het ijs is zo’n 5 centimeter, dan gaan we erop lopen en schuiven we de sneeuw eraf. Want met sneeuw op het ijs vriest er niks” legt Gert uit. “Maar je moet wel minimaal 7 centimeter ijs hebben om te kunnen schaatsen.” Broos ijs of een wak geeft natte voeten, meer niet. Gert: “ Bij ons kan niets gebeuren, want het is niet diep.”

Sneeuw schuiven dus, dat klinkt als handenarbeid en dat is het ook, maar dat is ook onderdeel van het succes. Want waar andere clubs wachten totdat het ijs sterk genoeg is om met een machine aan het werk te gaan, wordt in Terwolde al vrij snel het sneeuw verwijderd waardoor het water sneller bevriest en ijs kan aanvriezen.

Schaatsen tijdens Corona

Februari 2021 kon er worden geschaatst. “Vroeger werden er in Terwolde en De Vecht borden geplaatst met ‘IJsbaan open’. Nu weet men elkaar heel snel te vinden” aldus de mannen. Februari was er sprake van regelgeving omtrent Corona. “Er kon in blokken worden geschaatst, zodat er niet teveel mensen tegelijk waren. We kregen ook complimenten van de gemeente en waren de enige in de omgeving die open mocht, uiteraard zonder voorzieningen voor eten & drinken”.

Groot ledenaantal
De vereniging heeft zo’n 840 leden en dat is bijzonder wanneer je bedenkt, dat schaatsen op natuurijs en dus de ijsbaan een uitzondering is. “Financieel moeten we het hebben van de entreegelden en ledengeld. We kregen er dit jaar zo’n honderd leden bij” en Gert vertelt het met enige trots. “Voor volwassenen is het lidmaatschap een tientje, dus toch duizend euro erbij!” “We hebben geld in kas, daar gaat het om” vervolgt Jan. “We maken kosten voor de huur, voor de waterpomp, de verlichting en stookkosten” en Gert vult aan “al kunnen ze niet schaatsen, de leden blijven lid.”

Het is nog maar even geleden, dat men met de lidmaatschapskaarten langs de deuren ging om het geld te innen. “Er kwamen mensen met een rollator aan de deur. Dat zijn eigenlijk sponsors” want inderdaad, ze steunen de club zonder dat ze nog zullen schaatsen. Andere inkomsten zijn er door de verkoop van eten en drinken vanuit het gebouw, wanneer er geschaatst kan worden.

Nostalgische wandeltocht op 3 oktober aanstaande!
De ijsclub heeft een prachtige en toepasselijke activiteit bedacht in het kader van het jubileum. Op zondag 3 oktober a.s. kan worden deelgenomen aan een nostalgische wandeltocht. De tocht gaat langs de locaties waar vroeger kon worden geschaatst. Natuurgebied de Meintjes is die dag toegankelijk onder begeleiding van een gids evenals de tuinen van landgoed Matanze, beiden zijn zonder meer uitzonderlijk. Het aantal deelnemers is beperkt en wie mee wil wandelen, dient zich aan te melden. Voor meer informatie hierover, zie de website ijsclub-terwolde.nl.

woensdag 22 september 2021

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws