Indrukwekkende herdenking bevrijding bij Wilpermolen

Posterenk- Voor de vijfde keer alweer heeft de Werkgroep Bevrijding Posterenk een bijzondere herdenking georganiseerd bij de Wilpermolen in Posterenk. Alweer 74 Jaar geleden is de Posterenk bevrijd door het Carleton and York regiment van het Canadese leger. Bij deze bevrijding zijn zes Canadese militairen in Posterenk gesneuveld. Posterenk heeft er inmiddels een mooie traditie van gemaakt om deze militairen bij de Wilpermolen te herdenken. Ceremoniemeester Maurits Jansen verwelkomde de vele aanwezigen en stond stil bij het belang van herdenken en hoe belangrijk het is dat we ons realiseren dat leven in vrijheid, zeker vandaag de dag, niet vanzelfsprekend is.

Biografie

Burgemeester Jos Penninx stond onder andere ook stil bij het feit dat vooral de jeugd moet weten wat er is gebeurd en dat we met elkaar moeten zorgen voor het behouden van die vrijheid en het zorgen voor wederzijds respect. Mooi was het dan ook te zien dat de Werkgroep scholen zeer betrekt bij deze herdenking. Al vanaf 2015 organiseert de Werkgroep activiteiten op basisscholen. Op 29 maart is er een activiteit geweest voor de kinderen van groep 4 t/m 8 in de molen met als thema ‘de ontdekkingsreis naar de jaren ‘40-’45. Het Royal Canadian Legion (RCL) heeft samen met Jan Terlouw de kinderen op een prachtige manier bewust gemaakt van de bezetting van Nederland en wat dat voor mensen betekent. Naar aanleiding van deze middag hebben de kinderen een gedicht geschreven. Tijdens de herdenking droegen Maud en Nohr klein Haar en Josephien Bakker hun gedicht voor. Scholieren van de scholengemeenschap Carnisius uit Tubbergen besteden ook uitgebreid aandacht aan de oorlogsjaren. Verschillende scholieren proberen zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het leven van de in Posterenk gesneuvelde militairen. Dit jaar presenteerde Indy Lubbers en Merle Sanderink de biografie van de militair James Frank Mossy. Zo worden bij deze jaarlijkse herdenking niet alleen de namen van de mannen genoemd, maar krijgen ze ook daadwerkelijk een gezicht.

Kransen

Gerard Hendriks, vertegenwoordiger van het RCL gaf in zijn toespraak aan hoe belangrijk het is stil te blijven staan bij de rol die de Canadezen hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland. Hij bedankte de Posterenkers dan ook voor de indrukwekkende manier waarop Posterenk dit nu jaarlijks doet. Na het blazen van een indrukwekkende Last Post door de heer Hartgers werd een minuut stilte gehouden. Kransen werden gelegd namens de Posterenk door de heer Spikker en Jorn van de Berg. Ook de aanwezige vertegenwoordigers van het RCL legde een krans, evenals de scholieren van de scholengemeenschap Carnisius. Daarna waren de kinderen uit de Posterenk aan de beurt hun bloemen te leggen. De muzikale begeleiding van de hele ceremonie was in handen van City of Apeldoorn Pipes and drums.

woensdag 17 april

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws