Inwoners Posterenk en Voorst planten bomen en struiken voor biodiversiteit in het buitengebied

POSTERENK/VOORST- Particulieren en agrariërs uit het buitengebied van Posterenk en Voorst planten binnenkort 8.500 streekeigen bomen en struiken op hun terrein. Veertig inwoners doen mee aan de Kwaliteitsimpuls Landschap Voorst, een beplantingsproject van de gemeente Voorst en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) voor meer biodiversiteit in het buitengebied. De uitdeeldag van het plantmateriaal vond zaterdag plaats Pampus. Thijs Hoekman van de gemeente Voorst opende de uitdeeldag.

Vanwege het grote aantal deelnemers werd de beplanting in tijdvakken opgehaald. Inwoners gaan duizenden inheemse struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en meer dan 150 hoogstamfruitbomen op hun eigen terrein planten. Ook zaaien ze voedselplanten in voor bestuivers. Zo maken ze hun terrein aantrekkelijk voor vogels en vlinders.

Veel animo voor aanplant bomen en struiken

Voor het beplantingsproject Kwaliteitsimpuls Landschap Voorst is veel animo. Na een informatieavond afgelopen oktober meldden veertig inwoners in het buitengebied van Posterenk en Voorst zich aan voor een veldbezoek. Zij gaan nu ook daadwerkelijk aanplanten. Een mooi resultaat!

Inrichtingsplan

De uitvoering van dit project is in handen van SLG. Voor elke deelnemer is een inrichtingsplan van zijn terrein gemaakt. Dit plan is gericht op aanplant van streekeigen bomen en struiken en het ecologisch beheer hiervan. Ook inzaaien van meerjarige inheemse voedselplanten (voor bestuivers) is deel van het plan.

Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen in het buitengebied van Voorst en Posterenk verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden.

Dorpsvisie Posterenk
Voor Posterenk is afgelopen voorjaar een dorpsvisie vastgesteld. Een van de uitvoeringsonderdelen is het versterken van de biodiversiteit van het landschap. Dat gaat met de aanplant van de vele streekeigen bomen en struiken nu dus gebeuren!

Het project ‘Kwaliteitsimpuls Landschap Voorst’ is mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland.

woensdag 15 maart 2023

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws