Is een geluidsscherm straks ons zicht op de A1?

Gemeente Voorst- Wie iets van geluidsschermen bij snelwegen vindt en in de gemeente Voorst woont moet even opletten, ging het rond. Er zouden hier tal van nieuwe schermen langs de A1 komen. Is dit waar en waar komen ze? De redactie van Voorster Nieuws zocht het uit voor u. En ja, het blijkt te kloppen.

Van onze redactie
Deze tip begint in Beemte Broekland bij Apeldoorn. Buurtbewoners aldaar krijgen door dat de A1 voor hen een andere aanblik gaat krijgen. Hun gemeente Apeldoorn deelt mede dat er een vergunning is afgegeven voor nieuwe geluidsschermen. Kaarsrechte, of dan weer gebogen schuttingachtige constructies naast snelwegen, vaak metershoog. De ene inwoner vindt het horizonvervuiling, de ander beschermers van geluidsoverlast.

Deze geluidsschermen zouden tevens doorlopen naar de A1-wegen in de gemeente Voorst, krijgen we getipt. We informeren eerst maar eens bij de gemeente Apeldoorn. Komen de schermen er daar daadwerkelijk? Woordvoerder Roel van Vemde bevestigt dat schermen er ophanden zijn. “Ik kan je alleen niet bevestigen of dit doorloopt tot aan Twello en dus interessant is voor Voorster Nieuws.” We kunnen natuurlijk de gemeente Voorst bellen. “Maar ik zal dit vooral bij Rijkswaterstaat voorleggen.” Die partij legt namens de landelijk overheid snelwegen aan. “Zij hebben dit werk gegund gekregen en zijn de uitvoerder. Kan ik aangeven.’’

Make-over
Jeroen Klompenhouwer is communicatiestrateeg bij Rijkswaterstaat en neemt de telefoon op, hij wil het uitzoeken voor ons. Het is waar, geeft hij snel aan. Er komt, behoudens hardvochtige bezwaren, een trits aan nieuwe schermen in de gemeente Voorst. De aanleg is onderdeel van de zogenoemde ‘tracé-vernieuwing A1 Apeldoorn-Azelo’.

Het gedeelte tussen de twee A1-punten, dat loopt van Apeldoorn richting Enschede, krijgt een make-over. Wegen worden vernieuwd, matrixborden aangelegd, vangrails versterkt, dat werk. Onderdeel daarvan is ook geluidsschermen-aanleg, de belofte is dat die schermen geluidsoverlast van snelwegen laat afnemen voor omwonenden in wijken nabij de A1.

Zo krijgt de A1 rondom de Sluinerweg bij Achterhoek Wilp schermen is het plan, begint Klompenhouwer aan een opsomming. Buurtschap Posterenk is de volgende locatie, al gaat het daar niet om nieuwe maar om vervanging van al bestaande geluidschermen.

Bij A1-parkeerplaatsen Vundelaar en De Paal komen zogenoemde ‘schanskorfconstructie’. Blokken van ijzergaas gevuld met massieve vulling, zoals grote grindblokken. Klompenhouwer: “Deze dienen deels als geluidscherm.’’ Grappig is het idioom van Rijkswaterstaat bij de afslagen. Waar anderen Vundelaar of De Paal een parkeerplaats, een aftandse afslag of – weer netter – een pitstopplek noemen, heet dit binnen Rijkswaterstaat-termen een ‘verzorgingsplaats langs de A1’.

Nieuwe rijstroken

Klompenhouwer: “Verder heeft gemeente Voorst, in samenspraak met diverse gebiedspartijen vanuit Wilp-Achterhoek, in principe besloten om nog een extra geluidscherm te laten bouwen tussen Sluinerweg en daar waar de Zwarte Kolkstraat de A1 nadert.’’ We informeren bij de gemeente Voorst, maar zij kan nog niet aangeven of deze extra schermen er daadwerkelijk komen.

Maar de geruchten kloppen dus, beaamt Rijkswaterstaat-woordvoerder Klompenhouwer. “Al voorziet het plan niet in geluidschermen langs de gehele A1 in de gemeente Voorst.’’ Oftewel: door Gemeente Voorst loopt straks niet één aaneengesloten scherm, maar op de genoemde locaties als Achterhoek-Wilp, Posterenk, Vundelaar en De Paal komen wél meters aan schermen.

De schermen worden geplaatst rondom een andere ingrijpende aanpassing bij de Voorster A1. Klompenhouwer: “De A1 aldaar, tussen aansluiting Apeldoorn-Zuid en aansluiting Twello, wordt in z’n geheel verbreed. Vanaf de kruising met de Groote Wetering tot aansluiting Twello wordt de A1 verbreed naar twee keer vier rijstroken. Eind vorig jaar is al begonnen met het verwijderen van bomen op die locaties, waar deze helaas moesten wijken voor het realiseren van de verbreding. Tevens zijn al de nodige kabels en leidingen verlegd.’’

De verbredingswerkzaamheden zullen met name in 2023 en 2024 plaatsvinden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in april 2025 voltooid. Dat geldt dus ook voor de schermen.

We willen graag weten hoe deze eruit gaan zien en ook hoe hoog ze worden. Rijkswaterstaat kan helaas nog geen exacte hoogtes en afbeeldingen van de schermen sturen.

Heb jij ook tips of geruchten die je door ‘Het Voorster Nieuws zoekt het uit’ wil laten uitpluizen? Mail ze naar info@voorsternieuws.nl en geef de mail het onderwerp ‘Voorster Nieuws zoek uit!’ mee.

Foto: ‘AVA journalistieke producties’, gebruiken.

woensdag 15 maart 2023

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws