Jazz at the kleine Noordijk

Twello- ‘Een uitverkocht huis’, deze uitdrukking werd afgelopen zondag weer eens bewaarheid bij de Kleine Noordijk. En dat was geen wonder, want een van grootste jazz musici die ons land kent maakte n.l. zijn opwachting: Boris van de Lek. Even na drieën gingen The JazzFluencers met de kenmerkende blues van start voor een verwachtingsvol publiek die vervolgens op haar wenken werd bediend. “Voor alles is een eerste keer”, daarmee doelend dat er in de afgelopen 10 jaar bij de St. Kleine Noordijk van alles voorbij is gekomen behalve iets op het gebied van jazz.

Vanaf de eerste klanken werden de jazz liefhebbers getrakteerd op de kenmerkende Blues, die met verve werden gebracht door de JazzFluencers. Tal van bekende nummers van oude meesters kwamen voorbij. Webster, Lester Young, Coleman Hawkins en Sonny Rollins om er maar enkele te noemen.

Meeslepende nummers als Did Yoy Call Her Today, Better Go, Ouer Love is here to stay, when I fall in love brachten het publiek in vervoering.

Boris van de Lek (tenorsaxofoon) en Koos van de Hout (trompet) weten met souplesse deze specifieke blues sound en muziek neer te zetten. Het harmonieuze samenspel van sax en trompet creëert een unieke sfeer en sound. Van der Lek saxofonist pur sang haalt alles uit zijn instrument met ongekende passie. Soms omfloerst dan weer uithalend in de hoge tonen. Ook Van Hout op trompet speelde prachtig, ,et mooie afwisselingen zowel solistisch alswel samen met zijn maatje Boris. Begeleid door een immer superswingende ritmesectie van piano, contrabas en drums vormen zij stuk voor stuk een team van gelauwerde artiesten met heel veel liefde voor de jazz.

Naast dit alles kreeg pianist Mark van der Veen alle ruimte om zijn niet geringe virtuoze kwaliteit ten toon te spreiden in het Con Alma van Dizzy Gillespie, een heerlijk stuk dat dan ook terecht de handen op elkaar kreeg.

Soms uitbundig dan weer ingetogen wist het 5-koppige ensemble de harten van het aanwezige publiek te stelen. Het zijn dan ook stuk voor stuk virtuozen op hun instrument. Zeker als het gaat om het ongekende samenspel, maar ook als solist zie en hoor je de vakkundigheid die zij tot in de puntjes van hun vingers beheersen. Een heerlijke jazz middag in de Kleine Noordijk die beslist smaakt naar meer.

The JazzFluencers tijden het optreden bij de Kleine Noordijk. (Foto Cora Sens).

woensdag 20 maart 2024

Deel dit bericht