Kapitale villa in Voorst door brand verwoest

Voorst- De zaterdagochtend is nog maar net begonnen of de vrijwillige brandweer van Voorst wordt rond 00.35 uur gealarmeerd voor een woningbrand aan de Rijksstraatweg in het dorp. De eerste melding is direct al dramatisch, de rietenkap zou al flink branden. Als het eerste brandweervoertuig arriveert, blijkt al snel dat de kap niet meer te behouden is. Er wordt assistentie ingeroepen van ondermeer korpsen uit Apeldoorn, Zutphen, Klarenbeek en er komt een hoogwerker van de brandweer Deventer ter plaatse. Ondertussen vreten felle vlammen zich een weg over en door het dak. Ook aan de zijde van de Enkstraat brand de villa hevig. Brandweerlieden gooien met stenen de ruiten in om zo beter bij de vlammen te kunnen komen. Erg triest te zien hoe deze karakteristieke, voormalige huisartsen villa ten prooi valt aan het vuur.

Ambulance
De bewoners van de villa werden door alerte buren wakker gemaakt, die kort daarvoor vuur zagen op het dak. Door hard op de deur te bonken werden de man en zijn vrouw wakker en konden zich snel in veiligheid brengen. ``Ze zouden juist vanavond een groot feest geven, veel mensen waren hiervoor uitgenodigd, `` vertelt een geëmotioneerde overbuurvrouw. ``Ik weet dat dit de grootste angst was van de familie, ook met oud en nieuw waren ze ieder jaar bang dat vuurpijlen brand zouden veroorzaken. Hier waren ze heel alert op.`` Een overbuurman geeft aan dat hij kort voor het uitbreken van de brand knallen heeft gehoord, ook is er siervuurwerk waargenomen. Deze informatie is ook met de politie gedeeld. Ondertussen vult een deel van de Rijksstraatweg zich met nieuwsgierige mensen uit de buurt. Zonder de hulpdiensten in de weg te lopen kijken ze hoe de brandweer vecht tegen de verwoestende vlammenzee. Over de Enkweg, Schoolstraat en Rijkstraatweg ligt een groot aantal brandweerslangen. Voor de voormalige supermarkt staat een ambulance uit voorzorg klaar. Er meld zich een brandweerman bij de verpleegkundige, hij klaagt over pijn in de hartstreek. Het blijkt te gaan om de postcommandant van het vrijwillige brandweerkorps Voorst. In het ziekenhuis wordt hij later gedotterd.

Bekende villa
Het lijkt wel of er een dichte mist hangt over de Rijksstraatweg , maar dit is vieze stinkende rook. Door de straffe wind, slaat bluswaternevel neer in de straat. Geparkeerde auto`s zitten onder het roet en resten van verbrand riet. Bewoners aan de overkant worden gewezen op het gevaar van vliegvuur. Een man in een rode overal en een mondkapje voor loopt langs de woningen die last kunnen krijgen van de neerdalende vuurvonken. Een bewoner rolt zelfs al een tuinslang uit en klimt op een geplaatste ladder om zijn pannendak in de gaten te houden. Vanuit Apeldoorn komt rond 01.45 uur nog een voertuig van de brandweer aanrijden. Het is de verzorgingsgroep. Bij inzetten van dergelijke omvang wordt er voor de brandweerlieden voor eten en drinken gezorgd. Veel inwoners van Voorst kennen de getroffen, beeldbepalende villa. Het werd ooit gebouwd als doktershuis. In de tijd van dokter Van Heuven heette de villa `Akkeroord`, en was er tevens een dorpskwekerij gevestigd. Zaterdagochtend is bij daglicht te zien hoeveel schade de vlammen hebben aangericht. Het complete dak is weggebrand, de muren staan nog overeind. Onderzoek zal de exacte oorzaak van de brand moeten achterhalen. Maar volgens omwonenden is het zo goed als duidelijk dat de oorzaak moet worden gezocht in vuurwerk. Getuigen die hier iets meer over kunnen vertellen worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws