Klarenbeek weekend lang bol van historie

Klarenbeek- Honderden belangstellenden bezochten een, twee of alle evenementen tijdens het historisch weekend in het kader van 200-jarig jubileum van de gemeente Voorst. Het programma werd georganiseerd door de Oudheidkundige Kring Voorst (OKV) en voor Klarenbeek samengesteld door Marten Brascamp. Klarenbeek, een van de jongste dorpen van de gemeente, was het eerst aan de beurt in dit jubileumjaar. Er volgen nog acht van deze historische weekenden in de loop van het jaar, steeds in een andere kern.

Zo’n tachtig bezoekers kwamen op de openingsavond naar Pijnappel voor de film van Doerfart tot Klarenbeek, gemaakt door Bert en Ina Visser, gevolgd door een presentatie van Marten Brascamp over het lege land in de tijd dat de kopermolen van Pluim werd opgericht.

Na de pauze was er een geanimeerd ronde tafelgesprek over en met Klarenbekers.

Ook zaterdag en zondag, dit keer in het MFC, was er veel belangstelling voor de fototentoonstelling, die door Klarenbeekkenner Ben Bloem werd geopend, de foto’s van Babet Hogervorst, de schilderijen van Marente Bouman, de films en diverse presentaties. Op zaterdag bijvoorbeeld een lezing over de compagnie Klarenbeek die de begintijd van de industrie met de kopermolen belichtte en een presentatie Van RK Kerk tot Boshuis. De schooljeugd was vertegenwoordigd met een film van hun interviews met Klarenbekers en de werkstukken die alle groepen maakten, waarbij het verschil tussen het onderwijs toen en nu duidelijk naar voren kwam. ’s Middags was er een excursie over Landgoed Klarenbeek. Tussendoor werd een moderne quiz met vragen over Klarenbeek met de smartphone gespeeld. Op de zeepkist werden pleidooien gehouden om te komen tot de Bekendste Klarenbeker.

“Vol vertrouwen samen voort”

Burgemeester Jos Penninx en wethouder Nathan Stukker van Apeldoorn verrichtten gezamenlijk op zondag de officiële opening van de historische weekenden ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de gemeente Voorst. Spontaan werd er ‘lang zal ze leven’ gezongen door de aanwezigen. Na twee boeiende presentaties over van ‘Sportclub tot MFC’ en over ‘Wederopbouwarchitectuur naar project Grote Wetering’ volgde nog een excursie langs ‘bekende en onbekende plekken van 200 jaar Klarenbeek’.

Boek

Veel complimenten kreeg de Oudheidkundige Kring Voorst, die drie dagen lang met een kraam aanwezig was vol informatie over het archief van de vereniging en boeken. Belangstellenden konden tegen een speciale prijs inschrijven voor het boek dat in november 2018 uitkomt en dat de geschiedenis van de gemeente Voorst beschrijft in een tiental onderwerpen. Deze voorintekenlijst is ook in de komende historische weekenden beschikbaar. Per mail inschrijven kan ook: info@okvvoorst.nl, o.v.v. naam, adres en telefoonnummer.

woensdag 28 februari

Deel dit bericht