Klarenbeekse vereniging voor baasjes van Duitse herders viert haar 50-jarig bestaan

Klarenbeek- Het is even speuren, maar dan wijst Geert Hurenkamp zichzelf en zijn toenmalige Duitse herder Roland aan op een foto uit november 1971. De toen 25-jarige Geert was er net als zijn broer Ab bij toen de Klarenbeekse Honden Club De Trouwe Vriend werd opgericht.

Wat opvalt aan deze historische foto, die aan de wand hangt van het clubgebouw in het buitengebied van Klarenbeek, is dat er niet alleen Duitse herders op staan, maar bijvoorbeeld ook mensen met een dobermann, boxer, rottweiler en een dalmatiër.

Vereniging Duitse Herder

Geert legt uit dat deze mix van verschillende hondenrassen binnen de vereniging slechts kort heeft bestaan. Om je te kunnen aansluiten bij de Vereniging Duitse Herder mogen de leden alleen met Duitse herders werken. Dat was enkele maanden na de oprichting het geval. Sindsdien heet de Klarenbeekse vereniging Kringgroep De Trouwe Vriend.

Het was pastoor Niesink die een halve eeuw geleden het initiatief nam tot de oprichting. Hij deed dit onder anderen samen met H. van Asselt, die keurmeester was van de Vereniging Duitse Herder.

Rouwauto

Geert herinnert zich goed dat de leden in die eerste periode op zondag samenkwamen in de schuur bij de katholieke kerk waar ook de rouwauto stond. De combinatie van blaffende honden en kerkdiensten bleek niet ideaal en in 1973 werd met vereende krachten het eerste clubhuis gebouwd aan de Landweg tussen Klarenbeek en Voorst.

Zeven jaar later, in 1980, besloot de vereniging te verhuizen naar de huidige locatie aan de Weterschoten. Daar verrees een nieuw clubgebouw dat de tand destijds prima heeft doorstaan. Groot voordeel voor de club is dat zij hier beschikt over een anderhalf hectare groot grasveld.

Voor het gesprek over de jubilerende vereniging zijn naast Geert Hurenkamp (oud-voorzitter) ook secretaris Stefanie Pardijs en penningmeester Harrie Poll aangeschoven. Zij zijn beiden lid sinds 2001.

Vrijblijvend meedraaien

Stefanie zegt dat de vereniging momenteel 24 leden uit Klarenbeek en wijde omgeving telt. Het hoogste ledental lag volgens Geert rond de veertig. De laatste jaren is het ledenbestand vrij stabiel. Eigenaren van Duitse herders die het leuk vinden een keer te komen kijken bij een training of vrijblijvend een maand willen meedraaien, zijn van harte welkom, zo benadrukt het drietal.

De vaste trainingsmomenten zijn op woensdagavond en zondagochtend. Midweeks trainen leden vooral op appèl (gehoorzaamheid met bekende kreten als af, zit of apport) en pakwerk.

Bij pakwerk gaat het, zo legt Stefanie uit, erom dat de hond zijn buitdrift kan botvieren. De reu of teef leert dan in een goed beschermde arm van de pakwerker te bijten. “Daar beleven de honden erg veel plezier aan”, zegt Stefanie.

Parcours

Op zondag komt daar het onderdeel speuren bij. Dan loopt het baasje - of iemand anders - een bepaald parcours door de omliggende weilanden (met instemming van de boer) en laat daarbij op bepaalde punten voorwerpen achter. Vervolgens moet de hond proberen exact hetzelfde parcours te lopen en letterlijk stilstaan bij elk achtergelaten voorwerp.

Kringgroep De Trouwe Vriend is vooral een gezelligheidsclub waarbij de leden hobbymatig hun viervoeters trainen. “Ik probeer wel altijd uit mijn hond te halen wat erin zit”, zegt Geert ter nuancering.

Niveau gestegen

Het is mogelijk aan wedstrijden mee te doen. Het niveau is de afgelopen jaren nationaal en internationaal enorm gestegen. Om voor de prijzen mee te kunnen doen, moet je feitelijk dagelijks met je Duitse herder aan de slag, geven de gesprekspartners aan.

Jaarlijks - los van corona - doet een aantal leden van De Trouwe Vriend mee aan een wedstrijd met drie andere kringgroepen uit de omgeving: twee Apeldoornse en een kringgroep uit Hengelo G. Deze wedstrijd draagt de naam H. van Asseltbokaal, naar een van de oprichters van De Trouwe Vriend. Met Kringgroep Apeldoorn en Omstreken heeft de vereniging de nauwste band. Gezamenlijk houden zij regelmatig examens of helpen ze elkaar als dat nodig is.

Jubilarissen

Op zondag 7 november bestond Kringgroep De Trouwe Vriend 50 jaar, dit is met de leden en hun partners gezellig gevierd. Vijf jubilarissen zijn die dag in de bloemen gezet: Geert en Ab Hurenkamp, Frans Berends en Bart Brouwer (allen 50 jaar lid) en Jan van Buren omdat hij 40 jaar lid is. De verenigingsnaam is dit vijftal op het lijf geschreven. “Volgend jaar willen we nog een jubileumfeestavond houden en hiervoor ook onze nauwe sportvrienden uitnodigen”, besluit Stefanie Pardijs.

Kijk voor meer informatie over Kringgroep De Trouwe Vriend in Klarenbeek op: https://www.facebook.com/profile.php?id=100054518887942

woensdag 17 november 2021

Deel dit bericht