Kledingbank Voorst e.o. heel blij met uitgiftepunt van kleding in Twello

TWELLO-

Klanten van de Kledingbank Voorst e.o. kunnen voortaan op afspraak gratis kledingstukken en aanverwante artikelen uitkiezen in het pand aan de Oude Rijksstraatweg 59 A in Twello. Tot vreugde van Stichting Kledingbank gemeente Voorst e.o. heeft de gemeente een omgevingsvergunning verleend die de uitgifte van kleding op deze locatie vijf jaar lang mogelijk maakt.

Secretaris Sophia Praat: “We zijn hier echt heel blij mee. Ons oude pand aan de Zutphenseweg 23 in De Kar was voor veel klanten slecht bereikbaar. In Twello zitten we midden in het dorp, maar toch net buiten het echte centrum waardoor klanten bij hun bezoek toch nog een stukje privacy ervaren.”

De stichting maakt al langer gebruik van het pand in Twello, maar tot op heden alleen als opslag. Nu daar de ‘kledingwinkel’ bij is gekomen, heeft zij alles onder één dak. Dit geeft rust en is logistiek prettig, omdat vrijwilligers niet langer kleding van Twello naar De Kar hoeven te brengen. Bovendien is het pand aan de Oude Rijksstraatweg ruimer en veel comfortabeler. “In de winter was het op de oude locatie (die inmiddels volledig is leeggeruimd, red.) koud”, zegt Praat.

Voor alle betrokkenen is het volgens het bestuur en de vrijwilligers fijn dat er nu duidelijkheid is voor de komende jaren. Hierdoor kan de stichting ook gerichter bedrijven en organisaties gaan benaderen met de vraag of zij de kledingbank wellicht kunnen helpen. Bijvoorbeeld met het vervullen van de wens om klanten vaker aan nieuw ondergoed te kunnen helpen. “We komen dan ook graag in contact met bedrijven en organisaties in de gemeente Voorst die ons een goed hart toedragen”, zegt de secretaris.

Iedereen in de gemeente Voorst die tijdelijk of permanent niet in zijn of haar eigen kledingbehoefte kan voorzien, mag gebruikmaken van de kledingbank. De eerste keer moet iemand worden doorverwezen door bijvoorbeeld Stimenz, de huisarts, kerk, school of uitkerende instantie. Praat: “Dit jaar was het bijzonder dat we ook iets hebben kunnen betekenen voor in de gemeente verblijvende vluchtelingen uit Oekraïne.”

Klanten van de kledingbank mogen eens per drie maanden een ‘winkelafspraak’ maken op een maandag of woensdag tussen 13.00 en 16.00 uur. Iedere klant krijgt een uur de tijd om, al dan niet met hulp van een medewerker, kledingstukken te passen en uit te kiezen. Per keer mag iemand in principe vijf kledingstukken meenemen. Verder bestaat het aanbod onder meer uit schoenen, linnen- en beddengoed en accessoires als sjaals en tassen.

Particulieren die kleding willen inbrengen, kunnen dat op afspraak (via afspraken@kledingbankvoorst.nl) doen op maandag en woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Vrijwilligers controleren of de kledingstukken schoon, netjes en heel zijn. Niet-bruikbare kleding gaat naar Stichting Derdehands.

Momenteel bestaat het medewerkersteam van de kledingbank uit een handvol vrijwilligers. Stichting Kledingbank gemeente Voorst e.o. kan nog heel goed een aantal extra handen gebruiken. Belangstellenden die een bepaalde affiniteit met kleding hebben en bereid zijn om minimaal een vast dagdeel in de week te werken, kunnen zich aanmelden via: info@kledingbankvoorst.nl.

Kijk voor meer informatie op: https://kledingbankvoorst.nl/.

woensdag 5 oktober 2022, foto door Rudi Hofman

Deel dit bericht