KUNSTKRING DICHTER FREDDE FORCH GEEFT ZIJN EERSTE BUNDEL UIT

TWELLO- Als lid van Kunstkring Voorst en actief lid van het gelijknamige schrijverscafé is Fredde Forch (1951) verheugd zijn debuut dichtbundel te presenteren: ‘Mien God Martha en gieen ende.’ Vorige week rolde het blauwe boekje vol kwatrijnen van de persen bij drukkerij Robine. Ook is het opgeleukt met meerdere illustraties en enkele foto’s van kleindochters Pip en Puck aan wie de bundel is opgedragen. De bundel is slechts een eerste selectie uit de ruim 950 kwatrijnen die de afgelopen 2,5 jaar verschenen op Fredde’s Facebookpagina en website.

De groep trouwe lezers op Facebook bleef vragen om een bundel. De opmerking ‘Fredde ik wil zo’n bundel op de wc, was de druppel om tot publiceren over te gaan. ,,Haha, ik moet gewoon elke dag een kwatrijn schrijven,’’ aldus Deventer Fredde. ,,Een kwatrijn is een eenvoudig vierregelig gedicht waar ik in de eerste twee regels het statement opschrijf om er dan in regel drie en vier een andere wending aan te geven’’, legt hij uit. Naast echtgenote Janette behoren zeilen en het schrijven van deze gedichtjes tot zijn grote liefdes.

Na een zeer actief arbeidzaam leven als onder meer brandweercommandant en zelfstandig trainer industriële brandbestrijding is Fredde als ‘pensionado’ nog behoorlijk druk met van alles. Daarbij is ook de familie belangrijk. Eveneens blijft de boot aan hem trekken. Wie wel eens op het Dickens-festival rondliep, zag hem daar ook in vol ornaat en kostuum mee acteren. In het maandelijkse Kunstkring schrijverscafé in Twello verzorgt hij de luchtige gedichten tussen de wat serieuzere verhalen. In de ateliers aldaar is hij geliefd schildersmodel. En ook is Fredde lid van het Deventer dichterscafé. Als klap op de vuurpijl draagt hij iedere zaterdagmiddag voor bij RTV Voorst in het programma Uit uw radio.

Qua onderwerpen zijn de kwatrijnen divers. Vanwege de titel heeft Forch zo’n tien kwatrijnen opgenomen in Deventer dialect. Een uitdaging, want het is lastig om te rijmen in dialect, vindt hij. Maar er is meer; als tegenhanger van humor schuwt Forch de serieuzere actualiteit niet. Ik hoop dat ik mensen op een luchtige manier aanzet tot nadenken. ,,We moeten het toch met zijn allen doen?’’

Hij kan wel zeker serieus zijn. ,,Behalve dat ik mezelf elke dag verplicht een kwatrijn te produceren, moet ik mijn sociale media bijhouden en is er de actualiteit die ik in 4 regels moet vangen. Het geeft me structuur net als dagelijks zwemmen. Het is heerlijk om na je pensioen zo je creativiteit te kunnen benutten, maar het dichten kwam me nu ook weer niet zo maar aanwaaien.’’ Als schrijver in spe heeft ook hij de nodige hobbels moeten nemen. ,,Metrum en ritme moeten prettig zijn voor de lezer. Ik heb er eerst veel over gelezen en mee geoefend.’’ Belangrijk is (zoals een ‘schrijf-juf ooit tegen hem zei): ,,Schrijven is schrappen!’’

Fredde vindt het verschrikkelijk jammer dat hij het boekje nog niet officieel heeft kunnen presenteren in het schrijverscafé in Twello, want helaas geldt ook voor de stichting Kunstkring Voorst een Covid-reglement waardoor voorlopig de maandelijkse schrijverscafés zijn opgeschort. Maar wat in het vat zit verzuurt niet, hopen we dan maar.

Gelukkig is het bundeltje nu voor iedereen beschikbaar. Het ligt deze week al in de winkels voor 9,95 euro bij boekhandel Oonk in Twello en de Deventer boekwinkels Primera en Bruna, en boekhandel Papyrus aan de Nieuwstraat 31, verder bij Bechtle aan de Hoofdstraat 40 in Gorssel en boekhandel Korten in de Aaldert Geertsstraat 19 te Olst. Ook is het te bestellen via fredde.forch@gmail.com (excl. verzendkosten).

woensdag 11 november 2020

Deel dit bericht