Leuke leesworkshop door Lidewijde Paris in bibliotheek

TWELLO- Lidewijde (1962) was zeven jaar lang recensent voor Opium Radio en twee jaar lang selecteerde ze elke week een literair verhaal voor Vrij Nederland en leidde dat in. Al negen jaar runt ze met Frank van Doeselaar De Literatuurfabriek in Middelburg. In 2016 begon ze met de Leesambassade, een project dat op een onderhoudende manier het literaire lezen wil stimuleren. Lidewijde Paris is ruim 25 jaar actief in het boekenvak, als boekverkoper, journalist, redacteur en uitgever.

Als je Lidewijde boekt, komt er niet zomaar iemand een lezing geven; nee Lidewijde is een ‘leesambassadeur’ zoals ze zelf aangeeft. Ze wil met haar boek ‘Hoe lees ik?’ laten zien hoe literatuur werkt en waarom het zo werkt. Heen en weer lopend voor het publiek neemt ze ons mee in een variëteit aan boeken. In het boek ‘Kersen kruisen’ van Jeanette Wintersen, dat zich afspeelt rond 1630 in London, wordt beschreven wat mensen zeggen / denken als ze voor het eerst een banaan zien. Lidewijde leest met veel verve deze passage voor. Het volgende boek is ‘Moord en doodslag’ van Doeschka en Geerten Meijsing. Het was de bedoeling dat broer en zus samen aan één boek zouden werken. Dat lukte niet, vandaar dat er twee verhalen in één boek opgenomen zijn. Hierin is o.a. een passage gewijd aan de sinaasappel: perssinaasappelen bestaan niet in Italië, wordt er gezegd, die zijn verzonnen door Albert Heijn. Een sinaasappel is een sinaasappel en meer niet. De manier waarop Lidewijde leest en varieert met stemmetjes, is erg aanstekelijk. In het boek ‘Onderworpen’ van Michel Houellebecq krijgen we steeds ‘stille’ signalen waar door we gestuurd worden. Ook laat Lidewijde ons nadenken over de betekenis van een eerste zin uit een boek: bijvoorbeeld: ‘Ik heb vader naar boven gedaan’ uit het boek Boven is het stil van Gerbrand Bakker; - ‘De eerste 10 jaar van mijn leven was ik niet zwart’ uit het boek De zwarte met het witte hart van Arthur Japin; - ‘Toen de tunnel een bocht maakte ging David vlug rechtop zitten’ uit het boek Dat weet je niet van Jens Christian Grøndahl.

De lezing wordt gelardeerd met een PowerPointpresentatie waarin enkele filmpjes, foto’s van schilderijen, posters en advertenties voorkomen. Dat alles om ons duidelijk te maken wat lezen en opmerken is. Uit de klassieker ‘Madame Bovary’ van Gustave Flaubert leest ze met veel passie een gedeelte voor dat gaat over de hoofdpersoon die zich verveelt in het leven en een man die op zoek is naar een minnares. Door haar stem en mimiek waan je jezelf ook in 1857. Kortom: we zullen nooit meer ‘gewoon’ een boek kunnen lezen. Vanaf nu gaan we op zoek naar de diepere betekenis van woorden. Door Lidewijde zijn we gestimuleerd om anders naar teksten te kijken.

De avond werd afgesloten met de slogan van Lidewijde: ‘Elk boek dat je leest is een investering in jezelf’. De Boekenvrienden hebben een mooi programma 2017-2018 gemaakt: nieuwe lezingen, een kindervoorstelling en boekenmarkten. Op zaterdag 11 november a.s. is de eerstvolgende boekenmarkt in de bibliotheek in Twello. Donateurs mogen vanaf 10.00 uur boeken uitzoeken en vanaf 11.00 uur zijn de deuren geopend voor iedereen.

woensdag 4 oktober 2017

Deel dit bericht