Lezingen bij Volkssterrenwacht

BUSSLOO.- Bij de Volksterrenwacht in Bussloo zijn deze maand weer een aantal interessante lezingen. Zo geeft Alex Scholten, op vrijdag 15 november, uitleg over de maanlanding met de Apollo 12. Afgelopen zomer was er veel aandacht voor het jubileum van de maanlanding van de Apollo 11. In november 1969 vond met de Apollo 12 de tweede maanlanding plaats, maar wie kent nog de namen van deze astronauten? Alex Scholten blikt terug op deze vlucht, 50 jaar geleden.

Op vrijdag 22 november geeft Joris Robijn uitleg over navigatie in de ruimtevaart. We zijn tegenwoordig gewend eenvoudig te navigeren op aarde met apparatuur die gebruik maakt van GPS. Maar hoe ging dat bij de Apollo-missies naar de maan en hoe navigeert de Mars 2020 rover? Joris Robijn is voor de hobby actief bij een voetbalteam met autonome robots die ook navigatie nodig hebben en geen GPS kunnen gebruiken. Hij behandelt enkele navigatietechnieken uit verleden en heden.

Wie alles wil weten over planetoïden kan op vrijdag 29 november de lezing van Alex Scholten bijwonen. Momenteel worden twee planetoïden van dichtbij onderzocht. De Japanse ruimtesonde Hayabusa draait om de planetoïde Ryugu en de Amerikaanse Osiris-REX bestudeert Beppu. Beide missies maken niet alleen foto’s, maar nemen ook bodemmonsters die teruggebracht zullen worden naar de aarde. Alle aangekondigde lezingen beginnen om 20.00 uur. De Volkssterrenwacht is vanaf 19.30 uur geopend. De toegangsprijs voor volwassenen is 5 euro, kinderen t/m 14 jaar betalen de helft van dit bedrag. Meer informatie is te vinden op: www.volkssterrenwachtbussloo.nl

woensdag 13 november 2019

Deel dit bericht