Marck Slaghekke; notaris met veel verborgen talenten.

Het leiden van het notariskantoor ziet hij als een rentmeesterschap, waarbij het draait om mensenwerk. Daar was hij nooit aan begonnen, wanneer er niet een heel goed team om hem heen had gestaan. De samenwerking is fantastisch, waarbij iedereen een belangrijke rol vervult, basis voor een solide bedrijfsvoering. Marck Slaghekke is karpervisser, potloodtekenaar, pianist, kweker van citrusvruchten, spiritueel én op 1 juli 2020 exact twaalf en een half jaar notaris.

Een pittig opgetuigd kantoor

De studie rechten volgde Marck Slaghekke in Groningen. Na zes jaren werd hij kandidaat-notaris in Woerden en toen daar na tien jaren nog geen plek was om zich te vestigen, maakte hij kennis met notarissen Van Drimmelen & Noordman in Twello. Beide compagnons zijn inmiddels met pensioen en sinds twee en een half jaar zwaait de notaris in z’n eentje de scepter, aangevuld en ondersteund door veertien collega’s binnen het kantoor. “We hebben een pittig opgetuigd kantoor” aldus de notaris. Een toegevoegd notaris en drie kandidaat-notarissen leggen inderdaad flink gewicht in de schaal. Maar het is hard nodig, want er is nog steeds veel werk te verrichten voor mensen met dit eervolle beroep.

Kantoor met specialismen

Slaghekke Notariaat is een algemene praktijk, met een aantal specialismen. Veel voorkomend is het familierecht, maar ook het ondernemingsrecht. “We hebben een niche in erfpacht en landgoederen, daar zijn we echt wel goed in. Dat is hier ontstaan vanuit de omgeving met veel landgoed waarbij onze expertise zich als vanzelf heeft ontwikkeld. Je merkt dat rentmeesters het prettig vinden dat ze ergens terecht kunnen waar de kennis aanwezig is. Zelfs vanuit de Achterhoek komen families naar ons kantoor.”

Service en aandacht

Het in Twello gevestigde kantoor ligt op een steenworp afstand van de steden Deventer en Apeldoorn. Een breed pallet aan diensten en een hoog kwaliteitslevel zorgen ervoor, dat het notariskantoor onderscheidend is. “Er is veel veranderd in de laatste jaren. Je ziet kantoren die denken ‘massa is kassa’ (veel werk voor weinig geld, red.) en je ziet kantoren die zich specialiseren in bepaald recht, bijvoorbeeld alleen maar familie- of ondernemingsrecht. Wij zijn daarbij geen prijsstunter, geen B-merk, dat willen we niet. Je krijgt bij ons alle service en aandacht en daar hoort een passende rekening bij.”

Vasthouden aan eigen koers

De kostprijs voor geleverde diensten is in toenemende mate bepalend geworden in de overwegingen van de klant. Slaghekke Notariaat houdt vast aan de eigen koers, met gegronde redenen. “Mensen bellen op: wat kost een testament? Ik vraag dan; wat kost een auto? Het gaat erom wat je wilt! Maar een kantoor verderop kan zeggen ‘tweehonderd euro en kom maar langs’. Maar wat krijg je dan? Die mensen komen vijf jaar later bij ons terecht, omdat ze geen advies hebben gehad en niet alles weten.”

Binding met de mensen

“Door de druk van de prijs zie je, dat niet overal dezelfde kwaliteit wordt geleverd, maar soms is prijsbepaling niet zo erg want sommige zaken kúnnen ook snel.” Als voorbeeld noemt de notaris de overdracht van een huis, iets dat nog steeds veel voor komt. “Wij plannen een uur, maar vaak ben je binnen een half uur al klaar. Wij praten graag verder, over erfenis, testament, de mensen aandacht geven en een goed beeld krijgen van de situatie, ook voor de toekomst. Dan krijg je ook binding met de mensen. En wanneer alles goed geregeld is, blijkt de uiteindelijke nota toch minder belangrijk. Zó willen wij werken en niet anders, want dan houd ik ermee op en ga wat anders doen.”

De mens Marck Slaghekke

Tot zover de ‘zakelijkheden’, want de aanjager van het prachtige notariskantoor is bóvenal een breed georiënteerd en sociaal mens met veel interesses. Allereerst is hij man en vader in een gezin van vier, waarbij zijn vrouw een bijna fulltime baan in het voortgezet onderwijs heeft. Dochter en zoon zijn beiden geslaagd en vervolgen hun onderwijs in resp. rechten en commerciële economie . Al is voor Marck Slaghekke de gezelligheid heel erg belangrijk, als lid van de Rotary staat hij pal achter de doelstellingen van de serviceclub. Daarnaast is hij bestuurslid van Werkgeverskring Voorst.

Tussen karpervissen en spiritualiteit

De notaris is van jongs af aan fervent karpervisser en te vinden op Bussloo, aan de IJssel als ook in Frankrijk en Oostenrijk. Hij tuiniert graag en prachtige Citrusplanten prijken in de zomer rondom het notariskantoor. “En ik speel piano en heb nog steeds pianoles. Mijn dochter had les en dat vond ik zo mooi. Zij is gestopt en ik ga door, nu al vier jaar.” De notaris is creatief met potloodtekeningen én is geïnteresseerd in spiritualiteit. Hetgeen dat uit kennis en ervaring daaruit voortkomt, bepalen mede zijn doen, denken en handelen.

Focus, groei en positiviteit

“Wat je aandacht geeft, groeit. Dat kan je hier op kantoor ook toepassen, op collega’s en klanten. Waar je op focust, dat gaat groeien, daar word je goed in en het gaat voor je werken. Als je heel sterk iets wenst, is de kans groot dat het gaat lukken. Het is positief denken, een positieve flow. Daarbij moet je niet teveel aandacht schenken aan dingen die je niet helpen.” In navolging van schrijver Eckhart Tolle probeert Marck het “ego” van zichzelf en andere mensen niet te serieus te nemen.

Gezond ambitieus

Marck Slaghekke is ‘gezond ambitieus’. Hoopt ooit pianowerken van Erik Satie te kunnen spelen maar weet ook, dat hij geen concertpianist zal worden. En het eerder genoemde rentmeesterschap? Dat heeft alles te maken met de materiële zaken. “Ik mag het kantoor leiden. Dat is een soort van rentmeesterschap; ik zit hier een bepaalde periode en dan ga ik weer weg. Zo is het ook met de eigendom van het pand, dat ga ik ook weer een keer afstaan. In de tussentijd moet je goed voor de zaken zorgen. Dat is soms best lastig.”

Vertrouwen in de toekomst

En gaan er nog twaalf en een half jaar bijkomen? “Ik heb alle vertrouwen in de toekomst, daar kan nog rustig twaalf en een half jaar bij. Punt van zorg is het team, want bijna iedereen is van rond mijn leeftijd of ouder. De vraag is of de toekomst er zo uit ziet, dat het traditioneel zo is dat je weer jonge notarissen gaat opleiden. Dat je iemand kan vinden die je kantoor overneemt, of dat we straks overgaan in een groter samenwerkingsverband. De kunst is om open minded te blijven naar wat er gebeurt en niet vast te houden aan hoe het altijd was. Dan word je een fossiel. En dan kan je als kantoor niets mee, dan word je ingehaald.

woensdag 1 juli 2020

Deel dit bericht