Mijn Eagles Plaatje: ‘Maar één doel bij terugkeer: promoveren’

Ze vliegen over de toonbank: de Go Ahead Eagles-voetbalplaatjes! Van de huidige selectie tot legendarische trainers, van alle logo’s tot prachtige sfeeracties: ze komen allemaal voorbij. Achter elk plaatje zit een verhaal, zoals bij plaatje 254 van Jan Kromkamp.

Jan Kromkamp, tegenwoordig woonachtig in Twello, is een van de jeugdexponenten van Go Ahead Eagles die na zijn tijd bij de club voor Oranje heeft gespeeld, wat hem een mooi plekje heeft opgeleverd in het Voetbalplaatjesalbum.

Spaar je de plaatjes zelf, Jan?

Absoluut! We doen met de kinderen altijd boodschappen bij de plaatselijke Jumbo, waar we er bijna mee worden doodgegooid, haha. Als vrienden plaatjes dubbel hebben, wordt er flink geruild. Je merkt echt dat het een succes is in de omgeving. Dat je zelf in dit mooie album staat, is alleen maar bijzonder.

Je hebt het te danken aan je interlands…

Met een mooi gezelschap sta ik bij de Oranje-internationals in het album, ja. Het is iets waar ik heel trots op ben. In 2004 kreeg ik te horen dat ik was opgenomen in de voorselectie van het Nederlands Elftal. Ik zag dat totaal niet aankomen! De spelers van nu lijken daar heel erg mee bezig te zijn, ik was dat destijds helemaal niet. “Nederlands Elftal? Hoezo dat dan?”, was mijn reactie. Marco van Basten was de bondscoach destijds. Het was bijna ongelofelijk toen hij mijn coach werd; Van Basten was mijn idool toen ik nog een klein jongetje was. Jaren later sta je ineens samen met hem op het veld!

Je ging zelfs met hem naar het WK in 2006!

Dat was ook een bijzondere ervaring. Je leeft als team een paar weken lang in een soort bubbel, best onwerkelijk. Je hebt overal toegangspasjes voor nodig en overal waar je komt is pers. Voor een trainer lijkt het me heel lastig om zo’n toernooi te managen, maar Van Basten deed dat volgens mij uitstekend. Later is het een beetje opgeblazen dat hij – vooral volgens zichzelf – niet geschikt was als trainer, maar ik vond het een buitengewoon prettige persoonlijkheid. Helaas werden we er in de achtste finale uitgeknikkerd door Portugal, na die schopwedstrijd. Dat vergeet ik ook nooit meer.

Verder heb je ook een prachtige carrière gehad.

Ik heb bij een paar mooie clubs mogen spelen, inderdaad. Bij AZ hebben we het in de toenmalige UEFA Cup geschopt tot de laatste vier, waar we helaas in de laatste seconden werden uitgeschakeld. De FA Cup winnen met Liverpool was ook prachtig, het volksfeest dat toen losbarstte in de stad was ongekend. Het leek een beetje op het promotiefeest van Go Ahead Eagles in 2013, maar dan twintig keer zo groot natuurlijk.

Dat promotiefeest was een schitterende afsluiter van je voetbalcarrière, of niet?

Zeker. Toen ik in 2011 terugkwam in Deventer, had ik maar één doel: promoveren naar de Eredivisie. Ik kwam niet om alleen nog maar een beetje te ballen, ik had een heel duidelijk doel gesteld. Dat het doel uiteindelijk is behaald, is een droom die uitkomt. Helaas speelde ik het laatste jaar niet veel vanwege aanhoudende blessures. Het liefst had ik als aanvoerder ‘de schaal omhoog willen houden’, maar als je dan op De Brink die supporters ziet, maakt dat alles goed. Wat een gigantisch feest was dat. De hunkering was zó groot na zeventien jaar!

Vervolgens heb je nog jarenlang trainerservaring op kunnen doen bij de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding.

Een ontzettend leerzame tijd was dat. Op dit moment ben ik trainer bij het eerste van CSV Apeldoorn. Een ontzettend leuke club met jonge, talentvolle spelers. Daarnaast train ik mijn beide kinderen bij SV Twello Onder-13, dat is ook heerlijk. Waar mijn trainerscarrière me nog gaat brengen, zie ik later wel. Ik maak gewoon keuzes op gevoel en dat is de reden waarom ik deze mooie functies heb. Ik geniet er elke dag van.

Voetbalplaatjes scoren?

Voetbalplaatjes zijn verkrijgbaar bij zes Jumbo-vestigingen in de regio, waaronder Jumbo Binnendijk aan de Michiel de Ruyterstraat 101 in Twello. Je krijgt een gratis pakje met vier stickers bij elke € 10,- aan boodschappen. Alle informatie en een FAQ zijn te vinden op ga-eagles.nl/voetbalplaatjes.

woensdag 14 april 2021

Deel dit bericht