Nieuwbouw sociale huurwoningen hard nodig om wachtlijsten niet verder op te laten lopen

Regio- Wie in de regio Stedendriehoek op zoek is naar een sociale huurwoning moet geduld hebben. Er is een tekort aan huurwoningen door meer woningzoekenden en minder verhuizingen. Daarmee neemt de slaagkans van een woningzoekende af en loopt de zoektijd voor een sociale huurwoning op. Nieuwbouw is het sleutelwoord om het tij te keren. Woningcorporaties en gemeenten staan in de startblokken om te bouwen en zoeken naar mogelijkheden.

Woningcorporaties in de regio Stedendriehoek bieden sociale huurwoningen die vrijkomen aan via www.woonkeusstededriehoek.nl. Op deze manier verloopt de verdeling eerlijk en transparant. Jaarlijks maakt Woonkeus Stedendriehoek de balans op. Hoeveel woningen kwamen er beschikbaar? En hoe ontwikkelt de slaagkans van woningzoekenden zich?

Toename zoekduur

De afgelopen jaren zien we dat het aantal woningzoekenden groeit. Inmiddels zijn er in onze regio meer dan 15.000 actief woningzoekenden. Ook het aantal reacties op een geadverteerde woning neemt toe, in vier jaar tijd is dit zelfs bijna verdubbeld. Reageerden in 2017 gemiddeld nog 59 woningzoekenden op een woning, in 2020 waren dit er 106. En daarmee neemt de slaagkans (de kans dat je een woning toegewezen krijgt) af en loopt de zoekduur op.

Ook minder verhuizingen door corona

Tijdens de eerste lockdown (in april en mei 2020) werd er minder verhuisd en kwamen er dus minder woningen vrij. De maanden erna trok dit wel bij, maar van een ‘inhaalslag’ was geen sprake. En dat helpt natuurlijk niet. Het totale aantal sociale huurwoningen dat in 2020 vrijkwam, was dan ook lager dan het jaar ervoor.

Nieuwbouw heel hard nodig

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de zoektijd niet verder oploopt? “De enige manier om dat te voorkomen, is het toevoegen van sociale huurwoningen”, stelt Jaap Huibers (voorzitter van Woonkeus Stedendriehoek). “Er komen te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en we moeten er met elkaar voor zorgen dat het tekort niet verder oploopt. Woningcorporaties en gemeenten in de regio spannen zich daarvoor al in en er zijn verschillende projecten in aanbouw.” Bijvoorbeeld de bouw van deze eengezinswoningen in Eerbeek, die in volle gang is.

Bouw 25 eengezinswoningen op een voormalig schoolterrein in Eerbeek in opdracht van Veluwonen.

woensdag 28 april 2021

Deel dit bericht