Nieuwe eigenaren willen van Landgoed de Fliert

Wilp- Een landgoed ontwikkelen, met de nadrukkelijke wens om recht te doen aan een duurzame leefomgeving om zo een bijdrage te leveren aan een gezonder leefklimaat in de toekomst’. Zo formuleren Fred en Mirjam Hakvoort hun doel met Landgoed de Fliert in hun uitnodiging voor de open dag op zaterdag 27 november.

Hierin geeft het echtpaar ook aan wat hun gezamenlijke droom is: ‘100 jaar geschiedenis creëren in plaats van 100 jaar geschiedenis kopen’. Grote woorden, maar na een gesprek met Fred Hakvoort op het landgoed aan het Buddezand in Wilp - achter Tuinland Wilp - blijken deze wel degelijk te stroken met de zijn ambities en die van zijn vrouw.

Modern landhuis
Sinds afgelopen mei mag het in Oosterbeek wonende stel - op termijn betrekken zij een nieuw te bouwen modern landhuis (zie 3D-impressie) op het landgoed - zich eigenaar noemen van het 6,3 hectare grote landgoed. De eerste maanden is hard gewerkt aan een inrichtings- en beheerplan waaruit duidelijk wordt wat de Hakvoorts voor ogen hebben.

“Onze grootste uitdaging is dat het landgoed nog niet is heringericht. Bij deze tegelijkertijd ook mooie uitdaging proberen we de omgeving, dus de buren en achterliggende woonwijk maar ook het waterschap, te betrekken”, zegt Fred. Hij hoopt ook dat zich vrijwilligers bij hem melden die willen helpen met het inrichten en onderhouden van het landgoed.

Een uit 4800 bomen en struiken bestaand klimaat- annex voedselbos is een van de belangrijke pijlers in het plan. Hakvoort is van zins natuur- en landgoedlessen te gaan verzorgen voor groep zeven en acht van basisscholen.

Wandelaars
Landgoed de Fliert krijgt ook een fruitboomgaard, nieuwe houtsingel, vlechtheggen, struwelen voor insecten, flora- en faunarijk grasland, wildakkers, lindelanen en onverharde wandelpaden van gemaaid gras. De Hakvoorts gaan hun landgoed grotendeels openstellen voor wandelaars. Honden zijn mits aangelijnd ook welkom.

Streven is met hulp van zo’n 25 studenten aan de Hogeschool van Hall Larenstein in Velp het landgoed in twee weekenden grotendeels aan te planten. In totaal gaat het om 12.000 bomen, struiken en hagen. Het eerste weekend is op 27 en 28 november en het tweede op 11 en 12 december.

Voetgangersbrug
Fred: “Vrijdag 26 november planten we met inzet van een kraan een achttien meter hoge winterlinde. Die komt nabij de mooie eik van het waterschap. Een dag eerder komt bij deze eik een houten voetgangersbrug over de Fliert.” Die gaat fungeren als belangrijke schakel tussen het landgoed en het dorp Twello.

Over de gemeente Voorst is Hakvoort zeer te spreken: “We hebben een heel goed en super positief gesprek gehad met Paulien Dekker-Klein Overmeen (beleidsmedewerker ruimtelijke ordening, red.) en Ben Roeterd (gebiedsregisseur natuur en landschap, red.) van de gemeente. Dit gaf mede de doorslag om deze uitdaging aan te gaan”

Voor jong en oud
Net als zijn echtgenote verheugt Fred Hakvoort zich op de open dag op zaterdag 27 november. Hij belooft een programma waaraan zowel volwassenen als kinderen (er is o een poppenkast, knutselen en schminken) veel plezier gaan beleven en bovendien het een en ander kunnen opsteken.

Voorster wethouder Arjen Lagerweij plant om 10.30 uur symbolisch de eerste boom. Het programma duurt van 10.00 tot 13.00 uur en bevat ook een expositie gewijd aan de totstandkoming van het landgoedplan met medewerking van onder meer gemeente, landschapsarchitect, architect en waterschap. Aanmelden voor de open dag kan door een mail te sturen naar mariska@eqi.nl<mailto:mariska@eqi.nl.

Wie zich als vrijwilliger wil inzetten voor Landgoed de Fliert die kan Fred Hakvoort telefonisch bereiken op 06-27005081.

woensdag 17 november 2021

Deel dit bericht