Nieuwjaarsconcert Slanina-Cesta Musikanten in Dorpshuis

Voorst- Na twee jaar zonder Nieuwjaarsconcert treedt Slanina-Cesta Musikanten weer op in het Dorpshuis te Voorst op zondag 29 januari 2023, aanvang 14.00 uur. Slanina-Cesta Musikanten is een blaaskapel van Böhmische en Mährische muziek en sinds 15-01-2021 een zelfstandige muziekvereniging. De bezetting bestaat tegenwoordig uit tien muzikanten en een zangeres. Gespeeld wordt op flügelhorn, trompet, bas tuba, posaune, bariton, tenorhorn en slagwerk. De leden variëren in leeftijd van 25 tot 55 jaar. Stuk voor stuk zijn het mensen die vanaf hun jeugd muziek maken. Ze spelen nog bij andere muziekverenigingen in Voorst, Twello, Apeldoorn en Terwolde.

Oorsprong
Op 04-01-2011 richtte Gerrit Lentink een Egerländer blaaskapel op als onderdeel van het Fanfare Korps Voorst. Om aan te geven hoe zij aan de naam “Slanina-Cesta Musikanten” zijn gekomen, moeten ze terug naar een andere blaaskapel van Fanfare Korps Voorst, namelijk de Spekboeren. Deze kapel had vanaf de oprichting in de jaren 50 de heer Geert Nieuwenhuis als dirigent. Geert woonde destijds zelf aan de toenmalige Spekstraat in Voorst, nu Klarenbeekseweg, waaruit de naam “Spekboeren” is ontstaan. In lijn met die muzikale bron is door onze oprichter de combinatie gezocht tussen de Spekstraat en de Tsjechische muziek van onze blaaskapel. De vertaling van spek in het Tsjechisch is Slanina en van straat is dat Cesta. Aldus werd de naam Slanina-Cesta Musikanten.

Repetities en optredens
De eerste repetitie was op vrijdag 21 januari 2011. Sinds die dag en vele repetities later is het eerste optreden gegeven op 1 december 2011, nog zonder zang. Het jaar is afgesloten met een optreden inclusief zang in het radioprogramma “Plat ut joar uut” van Martien Kobussen. Sinds 2012 werden optredens gegeven in zorgcentra, dorpshuizen en bij feesten op locaties in en rondom Voorst.

Muziekstijl
Slanina Cesta spelen Egerländer volksmuziek die zijn oorsprong kent uit het gebied rondom de rivier de Eger en de stad Cheb in het noordwesten van Tsjechië. De muziekstijl is gebaseerd op de Boheemse volksmuziek, die te vergelijken is met de volksmuziek uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk. De bekendste vertolker van deze muziek is Ernst Mosch met zijn Orginal Egerländer Musikanten. De muziek bestaat doorgaans uit marsen, polka’s en walsen.

CD
In 2013 heeft de blaaskapel een CD opgenomen getiteld “Musik macht jeder froh!”. Daarop zijn twaalf nummers te vinden, waaronder de Schürzen Walzer, Dort tief in Böhmerwald en Rosamunde. Inmiddels zijn zo’n vijftig muzieknummers ingestudeerd en is het repertoire op de gegroeide bezetting afgestemd met nieuwe nummers in eerste en tweede partijen.

Nieuwjaarsconcert

Elk kalenderjaar begint met een concert in het Dorpshuis in Voorst. Het eerste concert was op 5 februari 2012 met Martien Kobussen als presentator en Ben Hissink als gastmuzikant op saxofoon.

Met ingang van 2013 is het een Nieuwjaarsconcert geworden in januari. Zo’n concert wordt uitgevoerd uit samen met gastartiesten. Vaste gastartiesten sinds 2013 zijn het harmonicaduo Annie & Marie.

In de beginjaren waren er optredens van conferenciers Jan Hoppen en Gait uut Lieren en gastartiesten Mark en Tristan Gilligan (2014, Ierse volksmuziek), Emma (2015, bugel) – Sofie (trompet) – Julia (bariton) en Cristie Kaizer (zang) en duo Canbesso (2015).

Sinds 2016 treden gastkoren op: het Oosterhuuzens Dialectkoor (2016, 2020), Shantykoor De IJsselboei (2017), Chic&Shantykoor Brummen (2018) en Shantykoor Op Koers uit Gorssel (2019).

Na het 8e Nieuwjaarsconcert van 26 januari 2020 heeft Gerrit Lentink, oprichter en bas tuba muzikant, vanwege zijn gezondheid, na eerder zijn bas tuba, ook het stokje als dirigent helaas moeten neerleggen. Gerrit is als erelid nog steeds verbonden aan de muziekvereniging.

Sinds 2017 staat het Nieuwjaarsconcert gepland op de laatste zondag van januari.

Na twee jaren van noodgedwongen afgelastingen in 2021 en 2022 staat op zondag 29 januari 2023 het negende Nieuwjaarsconcert gepland. Helaas kunnen Annie & Marie als harmonicaduo dit jaar niet optreden. Als gastkoor treedt op het Popkoor Break-Out.

Vaste locatie is het Dorpshuis in Voorst; aanvang concert is om 14.00 uur en de zaal is open vanaf 13.15 uur.

Een entreekaartje kost in de voorverkoop € 6,- en aan de zaal € 7,50.

Voorverkoopadressen zijn Dorpshuis Voorst, Bakkerij Bril in Gietelo en boekhandel Oonk in Twello.

Graag verwelkomen Slanina- Cesta Musikanten u bij hun gezellige, gemoedelijke en gevarieerde optreden van zowel instrumentale muziekstukken als liedjes om mee te deinen en mee te zingen!

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht