Ons gemeentebestuur: “Lasten voor de burger omhoog. Voor het geval dat…”

Regio- Op maandag 8 november de gemeenteraadsvergadering van de Gemeente Voorst meegemaakt. Voor de eerste keer afgereisd naar Klarenbeek. In de kantine van SC Klarenbeek. De gemeente komt naar je toe. Niets mis mee.

De agenda was vol. Het eerste deel ging over bouwen in de Gemeente Voorst. Belangrijk onderwerp. Zeker in tijden van krapte op de woningmarkt en prijzen die door het dak gaan.

Tweede onderwerp was de begroting voor het jaar 2022. Dat is het jaar dat er gekozen kan worden door de inwoners. Een nieuwe gemeenteraad en daarmee een nieuw bestuur. Maar daarover later meer.

In de vergadering kwam aan de orde het verhogen van de Onroerende Zaak Belasting (OZB). U weet wel, die maandelijkse incasso van Tribuut.

De laatste jaren is deze belasting gestegen. Ten opzichte van 2015 met 16,5% per inwoner. Als je alle lasten optelt is er sprake van een stijging van de gemeentelijke lasten met ruim 20% (bron: CBS Statline). Kortom, de burger is fors meer gaan betalen.

En dan nu het jaar 2022. Voor 2022 is er geen begrotingstekort voor de Gemeente Voorst. Sterker nog, er is een overschot. Kortom, hét moment om óf de lasten naar beneden bij te stellen, óf om het op zijn minst hetzelfde te laten.

Logisch toch? Het gaat immers om de inwoner van de Gemeente Voorst. En die heeft het niet persé makkelijk. De inflatie schiet omhoog. Grondstoffen zijn schaars. Energielasten gaan fors omhoog. Zelfs op nationaal niveau zijn er tegemoetkomingen in aantocht.

Deze logica wordt echter niet gedeeld door de coalitiemeerderheid van Gemeentebelangen en D66 in de gemeenteraad. Die stelt zich op het standpunt dat er al gerekend is met een stijging van de OZB. En die moet doorgevoerd worden. Koste wat het kost. Met als reden: “Dan hebben we in ieder geval ruimte voor als er tegenvallers komen in het nieuwe jaar.” Huh?

Jammer voor de burger die het geld uit de portemonnee ziet vliegen en alle zeilen bij zal moeten zetten om financieel rond te komen. Blijkbaar is het denken binnen de coalitie niet gebaseerd op het belang van de inwoner, maar het eigen coalitiebelang.

2022. Jaar van de gemeenteraadsverkiezing. Tijd voor een herbezinning.

Is dit wat we als inwoners van de Gemeente Voorst willen?

Een college dat meer dan eens inspraak als een “afvinkdingetje” afdoet en “voor het geval dat” de lasten omhoog schroeft. Óf een alternatief. Een ander geluid. Ik weet het wel…

woensdag 17 november 2021

Deel dit bericht