Ontdek waar je eten vandaan komt IJsselvallei Boert en Eet Bewust

TWELLO-

Weet jij waar je eten vandaan komt? Heb je vragen over de manier waarop voedsel geproduceerd wordt in Nederland? Of heb je juist helemaal geen beeld? Enthousiaste boeren, tuinders en telers uit de IJsselvallei zoeken de verbinding. Zij brengen boeren en burgers dichter bij elkaar onder de noemer ’IJsselvallei Boert en Eet Bewust (IJBeEB)’.Het landelijke initiatief ‘Boert Bewust’ kent 10 streken, voornamelijk in Overijssel en Gelderland. Aan de oostkant van de IJssel, in Salland, loopt dit initiatief inmiddels al drie jaar. 70 boeren zijn aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust. Hoog tijd dat ook de IJsselvallei de boer-burger verbinding actief gaat opzoeken.

Evert Jan Aalpoel, melkveehouder uit Twello en voorzitter van het initiatief over het waarom van IJBeEB; “Er is veel te doen om de land- en tuinbouw in Nederland op dit moment. Om goed met elkaar in gesprek te blijven denken wij dat het belangrijk is onze deuren te openen en mensen kennis te laten maken met onze bedrijven. Andersom is het net zo belangrijk dat wij als boeren horen welke vragen en behoeften er zijn vanuit de samenleving. Met IJBeEB gaan we in gesprek met onze omgevingen laten we zien er op onze bedrijven gebeurt. Zo dragen we bij aan betrokkenheid van consumenten bij hun voedsel”.

Activiteiten en visitekaartje

Alle boeren, tuinder en telers uit de IJsselvallei (van Hattem tot Rheden, tussen Veluwe en IJssel) kunnen meedoen aan IJBeEB. Voordat boeren kunnen deelnemen halen ze een Boert Bewust Score. Daarmee laten de deelnemers zien hoe hun bedrijf zich ontwikkelt op maatschappelijke thema’s zoals energie, dierenwelzijn en natuur. Boert Bewust boeren zijn niet beter dan boeren die niet deelnemen, zij zijn wel uitdrukkelijk het visitekaartje. Ook besteden Boert Bewust boeren tijd aan gezamenlijke activiteiten die goed aansluiten bij de omgeving.

In de zuidelijke IJsselvallei werden maandag 9 december j.l. vier veehouders gescoord. Bij Harry Bieleman, melkveehouder uit Teuge ging wethouder Pinkster van de gemeente Voorst op scoringsbezoek dat voor een gesprek aan de keukentafel en een rondgang over het bedrijf.

Meedoen?

Einde van dit jaar zijn de eerste 10 deelnemers van IJBeEB een feit. Begin 2020 zijn deze bedrijven te herkennen aan een Boert Bewust Bord op hun bedrijf. Ook gaat IJBeEB dan verschillende boer-burger activiteiten organiseren, bij voorkeur in samenwerking met lokale partijen. Interesse in deelname? Neem dan contact op via ijsselvalleiboerteneetbewust@gmail.com.

woensdag 11 december

Deel dit bericht