Onthulling kunstwerk Stefan Groothuis

Voorst- Een van de laatste officiele handelingen van Penninx als burgemeester van Voorst, was vrijdag de onthulling van het kunstwerk voor Stefan Groothuis, die in 2014 olympisch goud behaalde op de 1000 m sprint in Sotsji. De naaste familie van Stefan zoals zijn ouders, schoonouders, zijn opa van 95 en natuurlijk zijn vrouw en kinderen waren aanwezig. Ook hier slechts in klein gezelschap vanwege de coronamaatregelen. Behalve de familieleden was de ontwerpster Anja Denekamp er bij en waren vertegenwoordigers van de fa. Esteq, metaal & techniek in Twello, bouwbedrijf Ronald van der Velde (sokkel) en Slijkhuis grondwerken vertegenwoordigd.

Lang is er gewacht om een juiste plek en het goede moment te kiezen voor de onthulling. Door allerlei omstandigheden (rondweg, herinrichting Rijksstraatweg, ziekte en niet in de laatste plaats corona) kon het pas nu plaatsvinden, nog net voor Penninx burgemeester af is. Als plek is uiteindelijk gekozen voor de hoek van de Rijksstraatweg en de Wilhelminaweg.

Penninx prees niet alleen Stefan om zijn sportieve prestaties tijdens zijn schaatscarrière, maar ook zijn betrokkenheid bij maatschappelijk problemen. Hij zet zich vooral in voor jongeren bijvoorbeeld Buren van de Beele en erkent ook dat het niet altijd goed gaat.

“Stefan is echt een voorbeeld voor velen,” aldus Penninx.

Anja Denekamp uit Twello, vertelde hoe het kunstwerk in nauw overleg met Stefan tot stand is gekomen. “Stefan heeft er zelf voor gekozen om de weilanden in te schaatsen,” vertelde Anja.

Onder toeziend oog van de burgemeester en Ester trokken Stefan en zonen Ties en Luuk aan de rode linten het doek van het beeld naar beneden.

in zijn dankwoord bedankte Stefan zijn familie en vooral zijn vrouw, maar ook zijn opa, die hem vroeger altijd naar de ijsbaan reed. Stefan: “Ik ben ontzettend trots en vind het kunstwerk fantastisch mooi. Ik wil vooral de kunstenares Anja en Arda van de gemeente bedanken voor hun vele werk om dit tot stand te brengen.” Ze kregen uit handen van de zonen een boeket bloemen. Ook de medewerkers van het Dorpshuis, die de catering verzorgden, werden bedankt. Stefan: “Bij een volgend gelegenheid ga ik alle dorpsgenoten bedanken voor de prachtige huldigingen voor mijn sportieve prestaties. Ik vind het jammer dat niet iedereen hier vandaag bij aanwezig kan zijn, maar ik hoop -als het weer kan- het goed te maken met het hele dorp.”

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht