Opening cultuurhistorische fietsroute in Terwolde en Nijbroek

Nijbroek/Terwolde- Tussen de Veluwe en de IJssel ligt een van de mooiste landschappen van Nederland. Daarom is er nu een nieuwe fietsroute door het fraaie landschap van Terwolde en Nijbroek in de gemeente Voorst uitgezet. De 32 kilometerlange route gaat door het oeverwallen- en uiterwaardenlandschap van Terwolde en de polder van Nijbroek, een van de oudste broekontginningen van Nederland. Langs monumentale IJsselhoeven, spiekers en andere cultuurhistorische elementen. Een werkgroep heeft het afgelopen jaar de route met bijbehorende brochure en informatiepanelen ontwikkeld. Vrijdag 3 november start de feestelijke opening van de fietsroute in Brasserie Kriebelz in Terwolde. Wethouder Harjo Pinkster zal daarna het informatiepaneel aan de Terwoldse Bandijk onthullen.

Vol trots presenteert de werkgroep haar fietsroute en brochure. De werkgroep bestaat uit afgevaardigden van Plaatselijk Belang Nijbroek, Dorpsbelangen Terwolde, Oudheidkundige Kring Voorst, Stichting IJsselhoeven en gemeente Voorst. De opening voor genodigden start om 15.15 uur bij Brasserie Kriebelz aan de Dorpsstraat 59 te Terwolde. (inloop vanaf 14.45 uur met een kopje koffie en thee). Om 15.15 uur stapt het gezelschap op de fiets naar het informatiepaneel aan de Terwoldse Bandijk (bij de picknickbank in de uiterwaarden, kleine 300 meter ten zuiden van Bandijk 48). Wethouder Harjo Pinkster verricht hier rond 15.30 uur de opening en onthult het informatiepaneel. Daarna fietst het gezelschap een deel van de fietsroute en sluit af met een borrel in Brasserie Kriebelz.

Aanmelden voor opening

Belangstellenden voor de opening en die mee willen fietsen kunnen zich aanmelden bij projectleider Christien van der Zwart via c.vanderzwart@landschapsbeheergelderland.nl of tel.: 0263537444. Er is plek voor een beperkt aantal deelnemers, dus wees er snel bij want vol is vol.

Brochure en informatiepanelen

Over de fietsroute is een fraaie brochure gemaakt met een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De route start bij de Cosmas en Damianuskerk in Terwolde en gaat (in hoofdlijnen) via de Terwoldse Bandijk naar het noordelijke deel van Nijbroek, via het dorp Nijbroek en de Vecht weer terug naar de kerk in Terwolde. De route is niet gemarkeerd, maar in de brochure staat een routekaart met nummers van cultuurhistorische en landschappelijke elementen. Aan de Terwoldse Bandijk en Middendijk/Monnikenweg staat een informatiepaneel. De brochure is vanaf 3 november vrij verkrijgbaar bij Dorpshuis de Arend, Dorpsplein 2 In Nijbroek, café de Groot, Avervoordseweg 2 in De Vecht en bij Brasserie Kriebelz, Dorpsstraat 59 in Terwolde. De route zelf is te downloaden op de websites van SLG via www.landschapsbeheergelderland.nl en de gemeente Voorst.

De fietsroute is in opdracht van de gemeente Voorst gemaakt door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

woensdag 1 november

Deel dit bericht